Promotiebeeld Midzomernacht

Het Efteling Midsummer Festival is een evenement op een zaterdag rond de zomerwende, in 2015 op 20 juni (nog onder de naam Midzomernacht), in 2016 op 18 juni en in 2017 op 17 juni. De Efteling is dan 's avonds geopend van 19.30 (2015) of 19.00 (sinds 2016) tot 01.00 uur. De avond staat in het teken van een ontspannen festivalsfeer en is beduidend anders van karakter dan de reguliere Zomeravonden.

Aanleiding is de zonnewende of solstitium. Jaarlijks rond 21 juni bereikt de zon haar meest noordelijke positie (de Kreeftskeerkring) waardoor die dag de langste van het jaar is. Dit moment noemt men de zomerwende. Traditioneel worden er wereldwijd feesten georganiseerd rondom de zonnewende, zoals kerstmis bij de winterwende of midzomer in de zomer. Dat laatste wordt in Nederland nog weinig gevierd, maar in bijvoorbeeld Scandinavië of Groot-Brittannië des te meer.

Het evenement in de Efteling richt zich op een festivalsfeer "vol mystiek, relaxte beats en poëtische betovering". Er zijn kleine loungeterrassen met hapjes en cocktails en rollende keukens voorzien in hippe versnaperingen, en uiteraard zijn alle attracties ook in bedrijf. Her en der is voorzien in extra decoratie en klein- of grootschalige optredens. Kaartjes voor het evenement dienen apart aangeschaft te worden en zijn overdag niet geldig. Het festival is niet toegankelijk met enkel een Efteling-abonnement, maar er zijn wel speciale kaartjes met korting verkrijgbaar voor abonnementhouders.

De Efteling wil met dit evenement de doelgroep van twintigers bereiken, die samen met hun vrienden een hippe en ontspannen avond in het attractiepark kunnen doorbrengen. Het aanspreken van nieuwe doelgroepen moet bijdragen aan het doel om in 2020 vijf miljoen gasten per jaar te trekken. Het festival wordt in eerste instantie drie jaar op rij georganiseerd en geëvalueerd, net als dat bij de eerste drie edities van de Winter Efteling werd gedaan. In 2015 werd de naam Midzomernacht gebruikt. In 2016 werd deze naam vervangen door het meer internationale Efteling Midsummer Festival.

Editie 2015

De zomerwende 2015 was op zaterdag 21 juni om 16.38 uur. Om 19.30 was er een feestelijke ontvangst. Tegen middernacht werd de zomer, in aanwezigheid van trollen en elfjes, ingeluid rondom een meiboom die op een aantal pleinen geplaatst was. Deze trollen en elfen, schatplichtig aan Droomvlucht de Musical, waren de centrale thematische figuren van deze editie, en doken op allerlei plaatsen op.

Het park werd voor de avond in drie rijken verdeeld, met ieder een midzomernachtboom waar gasten zich om 23.45 uur konden verzamelen. Het Faunenrijk had een boom op de Brink, het Elfenrijk op de Speelweide en het Trollenrijk in Ruigrijk. Bezoekers kregen bij aanvang van de avond een eigen programmaboekje en gekleurd polsbandje mee en werden verdeeld over de drie groepen. In de praktijk waren er echter maar twee groepen doordat het aantal bezoekers niet zo hoog was als voorzien.

Voor de gelegenheid waren in het park opblaasbare decoraties te vinden in de vorm van bloemen. Op het Huis van de Vijf Zintuigen was een opblaasbare zon gehangen. Langs de Pardoes Promenade zitten elfjes op schommelstoelen. Op de Brink was een openingsact, waarbij o.a. een dame met stevige stem een lied zong in een enorme verrijdbare jurk en steltlopers een act opvoerden in vlinderkostuum (wat deed denken aan de Efteling Dwarrels).

Als extra activiteiten waren er een silent disco in de bossen achter het Spookslot en een loungeplek op de Speelweide met verschillende foodtrucks met hippe hapjes en drankjes.

Bijzonder was de met tienduizenden drijvende lampjes verlichte Siervijver die speciaal voor deze avond in het water waren gelegd. In de bootjes van Gondoletta voeren de faunen, elfjes en trollen door een zee van subtiele lichtjes. Hierbij moesten de bezoekers om 23.45 uur verzamelen bij hun betreffende midzomerboom om vanaf daar een rondje om de Siervijver te lopen.

Een ticket voor het festival kostte € 36,- (25% korting voor abonnementhouders) en er kwamen zo'n 4500[1] bezoekers af op deze eerste editie.

Editie 2016

Logo Midsummer Festival 2016 op plattegrond

De zomerwende van 2016 was op maandag 20 juni om 22.34, maar het Efteling Midsummer Festival, zoals het festival dit jaar heet, is op zaterdag 18 juni. De opzet is iets anders dan in het voorgaande jaar: er zijn wat minder "centrale" activiteiten gepland rond de Siervijver, wellicht mede door de volop opgebroken parkinfrastructuur door de bouw van Symbolica op de Brink. De aandacht gaat in de promotie uit naar de gecontracteerde singer-songwriters als Waylon, Nielson en Niels Geusebroek. Succesvolle elementen van het voorgaande jaar, zoals de silent disco bij het Heksenpad keren terug. De elfen- en trollenthematiek was duidelijk minder prominent.

Er zijn in totaal vijf area's gedefinieerd waarbinnen de verschillende elementen van het festival plaatsvinden: "Sweet Summer" op het Ton van de Venplein; "Sssilent Summer" achter het Spookslot; "Summer Night" op de Siervijver en bij de Wensbron; "Summer Fun" tussen Station de Oost en de Vliegende Hollander en "Midsummer" op de Speelweide. Dit laatste is het meest uitvoerige areaal.

Het festivalgebied op de Speelweide is al vanaf 12.00 uur toegankelijk voor houders van een combiticket voor dag en avond. Hier is een podium met optredens te vinden en staan allerlei foodtrucks met hippe hapjes. Tussen 18.00 en 19.00 worden alle "overblijvende" bezoekers met een polsbandje op dit festivalterrein gehouden en vegen attractiepersoneel en bedrijfsbeveiliging de rest van het park leeg van Dagjesbezoekers. Na 19.00 kan iedereen met een polsbandje weer het hele park in en start de eigenlijke avond.

Festivalbezoekers krijgen bij de ingang van het park naast hun polsbandje ook een gelukskoekje. Voor enkelen is hierin een prijs opgenomen: een exclusief vaartochtje per Gondoletta over de feeëriek verlichte Siervijver, die normaal gesproken niet meer bij nacht te bezoeken is dit jaar.

Aan het einde van de dag is op de Pardoes Promenade een lasershow te bekijken bij het verlaten van het park.

Een ticket voor het festival kostte dit jaar € 36,50. Volgens schattingen bezochten enkele duizenden bezoekers het festival, niet veel meer dan in 2015.

Editie 2017

Ondanks de nog niet overtuigende bezoekersaantallen in de twee eerdere jaren, zet de Efteling het evenement ook in 2017 op de agenda. Op zaterdag 17 juni, vier dagen voor de daadwerkelijke zonnewende, kunnen kaarthouders vanaf 14:00 terecht op de Speelweide en vanaf 19.00 zijn ook de andere "area's" geopend. "Midsummer Area", "Sweet Summer", "Silent Summer" en "Summer Fun" zijn weer present. De Siervijver is bijzonder dit jaar: de Gondoletta is bij hoge uitzondering ook na zonsondergang voor iedereen geopend door de inzet van extra veiligheidspersoneel. Dit area heet dit keer toepasselijk "Summer Boats". De drijvende lelielichtjes worden in de wachtrij en op de draaischijf uitgedeeld door elfjes en attractiepersoneel, en mogen door de bezoekers zelf te water worden gelaten bij het doen van een wens. Ook zijn er twee nieuwe belevenissen: Sprookjesbos-wandeling "Summer Fairy" biedt vertelkabouters die bij een aantal sprookjes voorlezen uit een dik Sprookjesboek (en o.a. de versie van het Draak-verhaal van Sprookjes van de Efteling - deel 10 ten gehore brengen) en een kleine koekjes- en koffiecaravan bij Hans en Grietje waar ook een miniterras is geplaatst. "Summer Heights" is ook nieuw: met bubbelwijn en singer-songwritermuziek kan een tochtje gemaakt worden in de Pagode.

Tussen het ingekochte straattheater in het Ruigrijk bij "Summer Fun" is ook de Toilet Express te vinden: een eigen Efteling-productie waarbij een golfkarretje op ludieke wijze bezoekers met hoge nood naar een nabij toilet brengt.

De prijzen zijn iets verlaagd dit jaar, met € 45,- voor een combiticket met parkbezoek overdag, of € 35,- vanaf 19.00 uur voor alleen het festival (abonnementhouders 25% korting).

Verwijzingen
  1. Looopings: Rustig Midzomernacht-feest in de Efteling: 4500 bezoekers (20 juni 2015)