Initiatiefnemer Pieter van Vollenhoven startte het project door het schudden van de hand van de robot, die vervolgens zelf vertelde wat het project inhield.

Het Cosmo Science Center was een initiatief van de Stichting Cosmocenter, die op 12 mei 1982 werd opgericht, mede onder invloed van de grote publieke belangstelling voor de ruimtevaart in de jaren zeventig, met als doel een project te ontwikkelen waarbij sterrenkunde en ruimtevaart op een leerzame en recreatieve manier onder de aandacht zouden worden gebracht. Enkele bekende initiatiefnemers waren mr. Pieter van Vollenhoven en ruimtedeskundige drs. Chriet Titulaer.

De provincie Noord-Brabant was sterk vertegenwoordigd in het stichtingsbestuur, reden waarom er voor een locatie in Brabant gekozen werd, namelijk Safaripark Beekse Bergen in Hilvarenbeek.

Project in de Efteling

Marc Taminiau zocht contact met het bestuur en ging een nauwe samenwerking aan waarbij in 1986 de grote ruimtevaarttentoonstelling Interkosmos op de Speelweide van de Efteling neerstreek. Architect Cees Dam werd bij het project betrokken, en nadat hij vele maquettes maakte maar het project niet vorderde, gaat Ton van de Ven zich een jaar intensief bezighouden met het Cosmo Science Center. Hij vertelt daarover:

Ik heb me bezig gehouden met science centers en ben ze gaan bekijken tot in Canada aan toe. Toen heb ik gezegd: 'Ik wil het proberen.' Maar ook daar weer struikelde ik eigenlijk over een paar mensen, bijvoorbeeld Cees Dam. Ik vroeg aan Cees: 'Hoe heb jij die gebouwen getekend voor bij die plassen daar in Hilvarenbeek? Wat is er in?' Hij zegt: 'Dat weet ik niet.' Ik zeg: 'Hoe kun je dan die gebouwen tekenen als je niet weet wat er in komt?" Ik denk andersom. Als wij een wetenschappelijk verhaal willen gaan vertellen aan de gewone mens, dan moet dat wetenschappelijk verhaal toch triggeren, omdat het zo hartstikke interessant is wat je wilt en je gaat het uitleggen op een manier die iedereen zou kunnen begrijpen en je kunt dat in alle rust over je heen laten komen en zeggen: 'Oh, wat leuk. Is dat zo? Nou, nou wat mooi'. Dan zijn we er helemaal uit.

Ton van de Ven stapte een jaar uit de ontwerpprocessen van de Efteling en hield zich bij noodkantoren bij de Steenbakker bezig met het project. Hij zocht contact met de Bavariastudio's, bekend van o.a. de film 'Die Unendliche Geschichte', waarmee hij uiteindelijk een concrete invulling maakte voor het centrum. Daarnaast werkte hij met ingenieur Joost Over en astronoom Niek de Kort. Op dat moment waren, behalve Titulaer en Van Vollenhoven ook Philips, PTT Telecom, de gemeente Loon op Zand en de provincie bij de financiering van het project betrokken. Het project had ten zuiden van de Pastoor Rietraweg moeten komen en was vrijwel helemaal uitgetekend.[1] Het zou gepresenteerd worden binnen het investeringsplan wat later De Wereld van de Efteling ging heten. In publicaties spreekt men over een investering van ƒ 90 miljoen.[2] Gerekend werd op een bezoekersaantal van circa 1,5 miljoen mensen per jaar. Hiervoor was een investering nodig van ƒ 125 miljoen.[3]

Van de Ven presenteerde het project in het Provinciehuis van 's-Hertogenbosch. Na de presentatie werd hard geapplaudisseerd, maar alle geldschieters die tot dan bij het project waren betrokken trokken zich terug.[1] Er was geen regeringssubsidie mogelijk en toen ook de Efteling vanwege andere prioriteiten eind 1988 haar deelname aan het project beëindigde, haakten vanwege de grootschalige opzet en de hoge investeringen ook andere partijen af. Een studie naar een meer kleinschalige opzet leverde ook geen resultaat op. Begin 1989 werd het project daarom zelfs in zijn geheel stopgezet.[3]

Stub 73x73.png
Dit is een onvoltooide pagina.

Deze pagina bevat een opzet voor een volledig artikel, maar voldoet nog niet aan de kwaliteitseisen van Eftepedia. Bijvoorbeeld:

  • De pagina mist nog relevante details
  • De pagina mist nog afbeeldingen
  • De pagina is nog niet goed opgemaaktVerwijzingen
  1. 1,0 1,1 Aaw Nieuws?, heemkundekring De Ketsheuvel, interview Ton van de Ven, november 2012
  2. 'f 340 miljoen in meerdaagse vakanties', De Telegraaf, 10-10-1987
  3. 3,0 3,1 Inventaris van het archief van het Cosmo Science Center, 1982-1989 (Brabants Historisch Informatie Centrum, toegangsnr. 1126)