Interkosmos in 1986

Interkosmos was een grote tentoonstelling door het Cosmo Science Center over de Sovjetruimtevaart die in 1986 in de Efteling gehouden werd. Honderden unieke objecten (zowel originelen als replica's) van de Academie van Wetenschappen van de USSR werden voor deze tentoonstelling in de Efteling bijeengebracht. De tentoonstelling werd, naar een idee van Marc Taminiau en ruimtevaartspecialist Piet Smolders, gehouden ter gelegenheid van het vijfentwintigjarig jubileum van de bemande ruimtevaart in 1986.

De tentoonstellingstenten herbergden tevens een klein horecapuntje met de naam 'Interkosmos-café'.[1]

Voor Interkosmos was een additioneel kaartje van fl. 2,50 vereist

Bij de opening van de tentoonstelling werd voor Ingang Noord gedemonstreerd door het Israël Comité Nederland voor de verbetering van de situatie van Joden in de Sovjet Unie. Het kreeg in enkele kranten publiciteit.[2]

Taminiau deed al voor zijn Efteling-periode (namelijk vanaf 1979) pogingen om een grote ruimtevaarttentoonstelling uit de Sovjetunie naar Nederland te halen, maar slaagde hier pas in 1986 in. Interkosmos is tevens de naam van het internationale samenwerkingsprogramma rond ruimteonderzoek dat de Sovjetunie vanaf 1966 vorm gaf. Hierin werden (in eerste instantie voornamelijk Warschaupact-) landen uitgenodigd om deel te nemen aan Russische missies en projecten.

Hoewel groots van opzet bracht Interkosmos niet de verwachte grote belangstelling van het publiek.

Verwijzingen
  1. 'Zes sfeervolle Brabantse avonden in de Efteling', De Toren, 17/07/1986; p. 1
  2. 'Stop antisemitisme', De waarheid, 14-04-1986