Van Vollenhoven bij het openen van de Piraña
Van Vollenhoven met Ten Bruggencate in de boot

Pieter van Vollenhoven (Schiedam, 30 april 1939) is de echtgenoot van Prinses Margriet, de derde dochter van Juliana en Bernhard. Door zijn huwelijk met Margriet in 1967 wordt hij het eerste niet-adellijke lid van het koninklijk huis. Destijds is ook besloten dat hij geen titel, zoals prins, zou verkrijgen. Hij wordt daarom meestal aangeduid met zijn academische titel "professor" (voorheen "meester").

Op 18 mei 1983 opent hij officieel de Piraña, door een heilwens uit te spreken van de Ayacucho-Indianen uit Zuid-Amerika en door de vlotten te dopen met Peruviaans bronwater.[1] Op 13 juli 1989 woont hij samen met zijn vrouw de première van Time for the Music bij.

Van Vollenhoven was begin jaren tachtig betrokken bij een project om in het EPCOT Center in Walt Disney World, Florida een Nederlands paviljoen te realiseren, samen met onder andere Heineken, Douwe Egberts en KLM.[2] Het kwam er echter niet.[3] Tussen 1982 en 1989 houdt hij zich als initiatiefnemer samen met Chriet Titulaer bezig met de ontwikkeling van het Cosmo Science Center, een project voor een nieuw pretpark naast de Efteling, waar ook Ton van de Ven een jaar lang bij betrokken was. Ook dit ging niet door.[3]

Verwijzingen
  1. Henk vanden Diepstraten: De Efteling/Kroniek van een Sprookje, p. 131 (2002)
  2. Evert Santegoeds: Pieter van Vollenhoven krijgt cadeautje van 80 miljoen! Privé 39, 198?.
  3. 3,0 3,1 Observatie Eftepedia terplekke.