Het oude borduurpakket

Het borduurpakket is een souvenir dat sinds de vroege jaren negentig in de Efteling te koop is, en daarmee tot de langer lopende souvenirs behoort. Ook qua potentiële tijdsbesteding na aankoop is het langlopend te noemen. Sinds 2013 is er een nieuw borduurpakket van de borduurspecialiste Thea Gouverneur, dat qua stijl als opvolger van het vorige gezien kan worden. Sindsdien zijn er ook specifieke Sprookjesboom- en zogenaamde "Langnek Groeimeter"-pakketten te koop.

Het borduurpakket uit de jaren negentig is een ontwerp van borduurkoningin Thea Gouverneur. Het is een verticaal georiënteerd geheel met florarand, en Langnek prominent in het midden. Daaromheen zijn figuren en bouwsels uit het Sprookjesbos te vinden, maar ook de gevel van Fata Morgana, Laven en een stukje Carnaval Festival. Rechtsboven is het Efteling-logo uit die tijd afgebeeld, met daarbij ook een afbeelding van Pardoes van toen, waarmee het pakket in de decennia na eerste verkoop steeds meer een anachronisme in de parkwinkels werd. Het was geprijsd op ƒ 125,-.

het nieuwe borduurpakket

Rond 2013 werd een nieuw pakket ontwikkeld als opvolger van het oude, wederom door Thea Gouverneur. Dit is niet alleen in het park, maar ook via de hobbydetailhandel te koop. Het nieuwe pakket is horizontaal georiënteerd en meet 80x30 centimeter.

Koop bij bol.com

Op het huidige borduurpakket zijn afbeeldingen te zien van, van links naar rechts:

Het (kruissteek, 7 kruisjes per cm) pakket is behoorlijk uitvoerig, en bevat dan ook 140 kleuren garen en wordt geleverd inclusief zogenaamde aïda-borduurstof, naald en telpatroon.

Naast dit pakket is er van Thea Gouverneur een wat kleiner Sprookjesboompakket (5 kruisjes per cm, 50x40 cm groot) en een Langnek Groeimeter met de (uiteraard) langwerpige afmeting van 20x70, en 6,4 kruisjes per cm.

Overige borduurpakketten

In de loop der jaren waren er ook andere, kleinere borduurpakketjes verkrijgbaar naast de 'serieuze' van Thea Gouverneur. Zo waren waren er zeven pakketjes, elk van een andere Sprookjesbosbewoner; genummerd EFT-001 tot en met EFT-007. Ook had Laaf Products BV een borduursetje in de aanbieding van enkele musicerende Laven, in samenwerking met het Deense Job Permin of Copenhagen.