De Google-fiets maakt opnames in de Efteling

Google Street View is een online dienst van internetreus Google, waarbij foto's op straatniveau genomen worden van gebieden wereldwijd, waarna via diensten als Google Maps en Google Earth bekeken kan worden hoe een plek er "op ooghoogte" uitziet. De Efteling is ook via Google Street View ontsloten, met beelden gemaakt in augustus 2009 en juli 2017.

De beelden van Street View worden gemaakt door met een mobiele 360°-camera ter plaatse te gaan, meestal op een auto gemonteerd, maar voor plekken die niet per auto bereikbaar zijn is er onder andere een fiets als alternatief. Anders dan op de openbare weg, waar Google naar believen opnames kan maken, is voor het vastleggen van de Efteling natuurlijk ook toestemming van en afstemming met het park noodzakelijk.

In de zomer van 2009, een jaar nadat de eerste steden in Nederland op Street View te zien waren, hielden Google en VVV Nederland samen een publieksstemming over welke attracties die niet met de standaard Google-auto bereikbaar zijn, in beeld gebracht zouden moeten worden. Uit de 22.000 stemmen kwam een top vijf attracties die daarna werden vastgelegd; naast winnaar de Efteling waren dat Attractiepark Slagharen, Nationaal Park de Hoge Veluwe, het Nederlands Openluchtmuseum en de Apenheul.

De opnames in 2009 zijn begeleid door een gastvrouw van de Efteling, die op bijna elke foto terug te vinden is

Op 3 augustus 2009 startte in de Efteling de eerste set van opnames met de Google Street View Trike, een driewielfiets met daarop de camera. Lang niet het gehele park werd toen vastgelegd. Vrijwel het hele Marerijk is gefotografeerd, met uitzondering van het Lavenlaar. Van het Reizenrijk werden het plein bij Vogel Rok en de westelijke helft van de Siervijver gekiekt. Bij Anderrijk de omgeving van de Piraña, Fata Morgana de Bob (dus geen Spookslot of de route achter de Piraña langs). Het Ruigrijk ontbrak geheel. Doordat maar een deel van het park gefotografeerd was, klopten ook niet altijd de verbindingen tussen de verschillende fotoseries. Op 11 maart 2010 werden deze opnames, samen met die van heel veel andere steden en dorpen van Nederland, in een keer online gezet op Google Maps.

Welverdiende privacy voor Moeder Gijs en met name haar minderjarige kinderen

Natuurlijk raakten ook in de Efteling de foto's over tijd gedateerd. Daarom werd in juli 2017 een nieuwe serie gemaakt. Ditmaal werd wel het volledige park gefotografeerd, en deze versie is heden te bekijken via Google Maps. Wie wil kan nog terugschakelen naar de opnames uit 2009, en bijvoorbeeld nog even virtueel over de Brink lopen.

Op de foto's worden gezichten van personen uit privacy-overwegingen automatisch vervaagd. Een grappig effect van deze behandeling is dat personages in de Efteling zoals Holle Bolle Gijs en Roodkapje, ook een 'onherkenbaar' gemaakt gezicht hebben gekregen.