De tent van Efteling on Ice

Efteling on Ice was één van de twee parkshows van 2001. De ijsshow werd opgevoerd in een grote circustent op de Speelweide en was een samenwerking tussen Holiday on Ice en de Efteling. De voorstelling was gebaseerd op een bestaande show van Holiday on Ice (Xotika) die sterk was ingekort tot zo’n 35 minuten. Ondanks de naam beperkte het Efteling-gedeelte van de show zich tot de aanwezigheid van Pardoes en drie fragmenten van Eftelingmuziek.

In het voorseizoen (van 12 april t/m 6 juli) en het naseizoen (van 27 augustus t/m 28 oktober) werd Efteling on Ice drie keer per dag opgevoerd, om 12.00, 14.00 en 16.00 uur. Tijdens de Zeven Mijls Zomer (van 7 juli t/m 26 augustus) werd de show vier keer per dag vertoond. De aanvangstijden in die periode waren om 14.00, 16.00, 18.00 en 20.00 uur. In totaal werd de show 650 keer opgevoerd.

Geschiedenis

Entree van de show

Voor 2001 zette de Efteling, aansluitend bij het jaarthema 'Sterren stralen in de Efteling', vol in op entertainment, waaronder deze extra parkshow náást de Nieuwe Efteling Sprookjesshow.[1]

Op 5 februari 2001 werd bekend gemaakt dat voor het nieuwe seizoen een ijsshow te zien zou zijn naast de Sprookjesshow. Holiday on Ice en de Efteling presenteerden op die dag Efteling on Ice, een 'wervelende ijsshow'. De Efteling had overigens al eerder, in 1992, een ijsshow op het program gehad: de Efteling Zomerijsshow, uitgevoerd door een Engels artiestengezelschap. Olaf Vugts zei over de nieuwe samenwerking met Holiday on Ice:[2]

De Efteling investeert de laatste jaren meer en meer in entertainment. We willen ons daarmee onderscheiden van andere parken en we zijn daarbij veeleisend. Holiday on Ice staat al 58 jaar garant voor verrassend en prikkelend entertainment. Het is intussen een keurmerk voor ijsshows geworden.

In 1996 waren Efteling-directeuren Beck en Van Assendelft vertrokken naar Holiday on Ice, waar ze beiden tot 1998 werkten. Wellicht zijn in die tijd al de eerste contacten gelegd. Leden van de Efteling Club kregen al in 1998 een Holiday on Ice-pin cadeau.

De show

Schaatsende Pardoes is de leidende figuur
Overzicht ijsvloer

De show werd opgevoerd in een grote rood-witte tent op de Speelweide, waar tweeduizend bezoekers in pasten. Vóór de showtent was aan de zijde van Monsieur Cannibale een kleinere voortent opgezet. In deze voortent was een verkooppunt voor merchandise, én hier dook opeens horecapuntje 't Korfje weer op, dat een jaar daarvoor uit het park was verwijderd. Na afloop van het seizoen kreeg deze een definitieve plek in de nabije speeltuin Kleuterhof.

Men koos voor Pardoes als leidend figuur en Efteling-element in de show, die verder grotendeels gebaseerd was op een ingekorte versie van de bestaande Holiday on Ice-show Xotica uit 2000. De show moest wel aangepast worden vanwege het andere ijsformaat en opstelling van de tribunes.[2] Het idee is dat Pardoes het publiek meeneemt in een 'tour om de wereld'. Naast Pardoes bestond de Efteling-saus uit drie fragmenten Efteling-muziek: "Harem" van Fata Morgana, "By the Sleepy Lagoon" van De Magische Klok en het Menuet in G majeur van de Muzikale Paddestoelen.

De show werd uitgevoerd door zo'n twintig schaatsers van Holiday on Ice en deze cast was een internationaal gezelschap bestaand onder andere uit Russen, Polen, Italianen en (voormalig) Joegoslaven. De enige Nederlandse schaatsster was Chouw-Lan Chan,[3] Nederlands kampioen kunstschaatsen die in 2007 nog zou meedoen met het RTL-programma Dancing on Ice. Er zijn over het jaar drie verschillende casts geweest van de show. De choreografie was in handen van Francis Demarteau.

Showverloop

De voorstelling gaat van start met een lichtshow. Hierna volgt als introductie de enige gesproken tekst van de voorstelling:

Het verhaal begint in de Sterrenkamer van Pardoes, waar onze gastheer waakt over alle fantasieën van de Efteling. Pardoes staat op het punt om een magische reis om de wereld te maken. Overal waar hij komt laat'ie een souvenir achter, en brengt zo het Eftelinggevoel in de verschillende landen. Zit u goed? De reis gaat beginnen...

Een grote ballon in de vorm van een wereldbol komt voorbij. Als eerste vertrekt Pardoes naar Bagdad, waar het hoofdthema van Fata Morgana te horen is. Hierna volgt een stukje op het strand, een schaatstrio en een scène in Londen. Aan het eind hiervan danst Pardoes nog met een schaatster op het Menuet in G van de Muzikale Paddenstoelen.

Er wordt een duet uitgevoerd op de muziek van De Magische Klok, "By the sleepy lagoon". Daarna gaat Pardoes naar China. Een goochelact zet ons in Las Vegas en de show wordt afgesloten met een grote finale met alle schaatsers op het ijs, op het nummer "There's a Light at the End of the Tunnel" van de musical Starlight. Er wordt een grote bloem het ijs opgereden waaruit op het eind Pardoes tevoorschijn komt.

Achter de schermen

Over de show is een documentaire gemaakt met een blik achter de schermen en interviews met onder andere medewerkers van Holiday on Ice en Efteling-directeur Olaf Vugts. Deze werd in de zomer van 2001 uitgezonden op Omroep Brabant en andere regionale zenders.

Incidenten

Op 29 april raakt een medewerker van de Technische Dienst gewond door het vuurwerk waarin Pardoes van het ijs afgaat. Dit effect is daarna uit de show verwijderd, en vervangen door een grote rookwolk.[4] Het effect kwam later weer terug.

Aan het eind van de show van 25 juli vroeg een man in het kader van het TROS-tv-programma Love Letters zijn vriendin ten huwelijk. Dit werd op 21 december uitgezonden op tv.

Op 11 augustus werd vanwege grote drukte in het park op het laatste moment een vijfde voorstelling om 21.30 uur ingelast. De cast van Holiday on Ice was het echter niet eens met deze beslissing en diverse spelers, waaronder de mannelijke hoofdrolspeler, weigerden mee te doen aan de extra voorstelling, waardoor de show een nogal chaotische bedoening werd.[5]

Fandom

Efteling on Ice bracht menig showfanhart op hol met geklieder in het voetgangerstunneltje tot gevolg

Zoals bij wel meer shows ontstond er een kleine maar fanatieke groep entertainmentfans die idolaat waren van de show. In het geval van Efteling on Ice bereikte het fanatisme hoogtes die daarna niet snel meer bereikt zijn.

Onderdeel van de obsessie waren de twee schaatsers Gregory en Furdy. Hele stukken Efteling werden beklad met liefdesverklaringen voor 'Greg en Fur', en na elke Efteling On Ice-show stond de horde fans bij 'hun boom' te wachten tot hun sterren naar buiten kwamen, waarna men krijste, gilde en jankte dat het een lieve lust was.

Succes en bekroning

De kwaliteit van de show werd internationaal erkend. Van branchevereniging IAAPA ontving zij op 14 november 2001 de Big E Award, de IAAPA-prijs voor live-entertainment, de categorie "Shows met een budget van minstens $125.000".

De show stond het hele seizoen elke maand in de top-3 van meest gewaardeerde attracties in de Efteling. Tijdens het seizoen gingen er geruchten dat de show zo succesvol was dat de Efteling hem wel voor seizoen 2002 wilde prolongeren, maar uiteindelijk is de show beperkt gebleven tot één seizoen. In 2002 opende het permanente Efteling Theater, waar dat jaar alle aandacht naar uit zou gaan.

Externe links

  1. Henk vanden Diepstraten: De Efteling/Kroniek van een Sprookje. Baarn: Tirion (2002), p. 195
  2. 2,0 2,1 Omroep Brabant: 'Reportage Efteling on Ice' (2001)
  3. Wonder, herfst 2001
  4. WWW-nieuws, 29 april 2001
  5. WWW-nieuws, 11 augustus 2001