Het mapje foto's

10 Echte foto's is een Efteling-souvenir uit de tweede helft van de jaren 50. Het bestaat uit tien fraaie zwart-wit-afbeeldingen van het park, in een kartonnen mapje met ovale uitsparing waardoor de eerste foto te zien is, met opschriften 'Natuurpark „De Efteling" Kaatsheuvel' en '10 Echte foto's'.

Inhoud

De echte foto's zijn:

  1. Prinsenpoort op het Herautenplein
  2. Heks van Heksenpoort met kasteeltje Doornroosje op de achtergrond
  3. Kasteel van Doornroosje
  4. Doornroosje close-up
  5. Paddenstoelenparcours in het Kabouterdorp
  6. Roodkapje (statische uitbeelding van meisje in het bos)
  7. Kleine Boodschap met geïntrigeerd meisje
  8. Aan de oever van de Kanovijver
  9. Duikende zwemmers in het Zwembad
  10. Twee personen met op de achtergrond de Speeltuin


Gerelateerde mapjes

Het mapje uit de jaren zestig

Eind jaren zestig verscheen er een vergelijkbaar souvenir, maar nu bestaande uit een mapje met negen foto's in kleur. Op het mapje staat voorop een foto van de Kleine Boodschap-kabouter en de slogan "150 ha levensvreugde", op de achterkant het opschrift "Efteling kleuren-snapshots". De foto's zijn van het Paddenstoelenparcours, Langnek, Roodkapje, Hans en Grietje, De Indische Waterlelies, de Fakir, Speeltuin Gijs, de Ganzenhoedster en het Kinderbad. Dit aandenken werd uitgegeven door Euro Color Cards.

Sinds 1972 wordt het jaarlijkse fotoboekje uitgebracht. Er zijn echter ook in de jaren zeventig en tachtig daarnaast nog dergelijke mapjes verkocht.

Als een hommage aan het oorspronkelijke oer-souvenir zat er bij het jubileumboek Zijn we d'r al? uit 2012 als extra een reproductie van het mapje 10 Echte foto's. Hierin zaten ondanks het identieke opschrift slechts vier van de foto's, te weten nummers 1, 2, 8 en 9.