Samson en Gert in hun woonkamer

Samson & Gert is een Vlaams kindertelevisieprogramma, waarvan de hoofdrolspelers tussen 1994 en 1997 het zomerentertainment in de Efteling verzorgden.

Het programma, een sitcom, handelt om de bobtail Samson (Danny Verbiest) en zijn baasje Gert (Verhulst) en speelt zich met name af in hun huiskamer, waar diverse dorpsgenoten op bezoek komen als kapper Albert(o) en de burgemeester. Veel grappen steunen op de naïviteit van Samson, die 'moeilijke' woorden op een grappige manier verkeerd verstaat, en op herhaling: zo wordt bij elke entree van een personage benadrukt dat men moest kloppen wegens het disfunctioneren van de deurbel, en hebben de personages allemaal hun eigen catchphrases. Per december 2019 werd bekend dat het duo verdergaat als Samson & Marie, waarbij de dochter van Verhulst na dertig jaar zijn plek inneemt.

In de Efteling vermaakten Samson en Gert vier zomers lang, zeven dagen per week het publiek met hun show vol vrolijke liedjes. Het duo heeft tevens drie videoclips in het park opgenomen.

Studio 100

Zie voor meer informatie: Studio 100

In dezelfde periode dat het duo in de Efteling optrad, besloten Verbiest, Verhulst en compagnon Hans Bourlon het productiehuis Studio 100 op te richten, dat naast Samson & Gert nog meer succesvolle producties voor kinderen uitbracht. Hieronder "Kabouter Plop", een karakter dat ook door hun in de Efteling bedacht zou zijn. Studio 100 produceerde tussen 2003 en 2005 enkele musicals in het Efteling Theater.

De shows in de Efteling

De entree van het Efteling Zomertheater in 1995

Via een contact van het pr-bureau van de Efteling in België kwam Reinoud van Assendelft de Coningh in 1994 in contact met Gert Verhulst, Danny Verbiest en Hans Bourlon en besloot ze naar het park te halen. De shows die Samson & Gert presenteerden in de Efteling heetten, verrassend genoeg, Samson & Gert in de Efteling.

Seizoen 1994

Samson & Gert op de Speelweide

Samson & Gert in de Efteling was, samen met Showtime met Pardoes, de zomerparkshow van 1994. De 40-minuten durende show speelde van 15 juli t/m 14 augustus op een klein overdekt podium op de Speelweide. Samen met het publiek brachten Samson en Gert hun grootste hits ter gehore. Hun optredens werden mede mogelijk gemaakt door VSB-bank.

Seizoen 1995

Gert Verhulst zingt

In 1995 verhuisde de show naar het Efteling Zomertheater. Dit jaar speelde deze van 25 mei t/m 30 juni (van maandag t/m vrijdag) en van 1 juli t/m 3 september (dagelijks). De optredens waren aanvankelijk tweemaal per dag om 13.00 en 15.00. Samson & Gert zongen hun liedjes, waarvan de meeste van het nieuwe album uit 1995, afgewisseld met korte dialogen. Op het plein van het theater kon men na de show terecht voor Samson & Gert-merchandise, waaronder de cd met de liedjes die in de show werden gezongen. Het was de bedoeling dat ze het theater zouden delen met Magic voor de volgende eeuw, maar toen deze show al snel geschrapt werd kregen Samson & Gert zelfs een extra voorstelling per dag, en werden dit er dus drie.

Op 17 juni dat jaar hielden ze de officiële presentatie van hun cd Samson & Gert 5 in de Efteling; na openingstijd konden genodigden de presentatie bijwonen waarna een aantal attracties te bezoeken was en een feest met buffet werd aangeboden.

Seizoen 1996

Het jaar daarop werd de show verplaatst naar het veld achter de Pagode, waar nu Symbolica staat. De speeldata waren 1 juli t/m 31 augustus, steeds om 13.00 en 15.00 uur. Dit jaar hadden ze een speciale gast. De speciale gast, meneer de Burgemeester, moest halverwege de show 'op vakantie' en daar moesten de kinderen samen met Samson en Gert een oplossing voor bedenken.

Tijdens de show brengen Samson en Gert de volgende hits ten gehore:

 • De mooiste dag
 • Aap in huis
 • Alles is op
 • Wie gaat er mee?
 • Joebadoebadoe
 • Bij Heidi in Tirol
 • Samsonrock

Seizoen 1997

De tent op het grasveld achter de Pagode

De show van 1997, de laatste in de serie, had ook plaats op het veld achter de Pagode. De optredens waren van 28 juni t/m 31 augustus om 13.00 en 15.00 uur. Samson en Gert treden op uitnodiging van de Eftelingdirecteur op omdat het park haar 45ste verjaardag viert. Meneer de Burgemeester is wederom de speciale gast; hij zou zorgen voor de fanfare en majorettes meenemen, maar dat vergat hij. Samson en Gert bedachten een oplossing en uiteindelijk werd de verjaardag feestelijk gevierd.

In de show werden de volgende nummers gezongen:

 • Feest in de straat
 • De trampoline
 • Ochtendgymnastiek
 • Ik ben verliefd
 • Alles is op
 • Bij Heidi in Tirol
 • Samsonrock

Videoclips

Opname "Ik ben verliefd" in de Python, 1993

Een verdere Eftelingconnectie vinden we in het feit dat Samson en Gert in begin jaren negentig drie videoclips in de Efteling hebben opgenomen.

Videoclips opgenomen in de Efteling
Ik ben verliefd
Piraten-potpourri
Het kasteel van koning Samson