Een placeringsinstructie is een plakkaat of gesproken instructie in de wachtrij van een attractie, waarmee bezoekers voorgelicht worden over de mogelijke combinaties van personen die in een voertuig passen.

Als de wachtrij vergevorderd is worden de wachtenden zo voorbereid op wat aanstaande is. Ze kunnen alvast kennisnemen van hoeveel volwassenen en/of kinderen in het ritvoertuig of op één rij passen, en kunnen dit mentaal naast de samenstelling van hun eigen groep leggen. Ze kunnen dan bijvoorbeeld alvast besluiten "wie met wie" gaat. Bij het daadwerkelijke instappen een paar minuten later zijn er dan geen verrassingen op dit vlak en zou dit proces soepel moeten verlopen.

De bordjes waarbij met silhouetten en cijfers de placering wordt aangegeven kunnen gezien worden als een kenmerkend element van de Eftelingstijl.

Klassieke instructies

De klassieke Eftelingse instructies vind je bij de attracties waarbij meerdere bezoekers op een gedeeld bankje in het voertuig moeten plaatsnemen. De typische Efteling-uitvoering geeft verschillende mogelijke samenstellingen van volwassenen en kinderen naast elkaar weer. Elk van de configuraties is het silhouet van het voertuig met daarin silhouetten van personen die herkenbaar zijn als een volwassene of kind. Terugkerende eigenschappen van de personen zijn een kind met een staartje bovenop, twee kinderen die gearmd in het voertuig zitten en een wel erg Piecks aandoende passagier met hoge hoed en sik. Eronder staat een som die aangeeft hoeveel volwassenen + kinderen er in die samenstelling naast elkander kunnen zitten.

Bord Opties Opmerkingen
Carnaval FestivalCarnaval Festival 2
1+2
3
De silhouetten van Droomvlucht, maar uitgesneden om er steeds één minder per voertuig te hebben.
DroomvluchtDroomvlucht 3
2+2
4
De gouden standaard, overgenomen bij verschillende andere attracties.
Fata MorganaFata Morgana 4
2+2
5
De personen doen moderner aan en hebben geen Pieckse details, wel individuele variatie in haarstijlen
LavenmonorailLavenmonorail 2
3
1+2
2+1
Personen herkenbaar als die bij Droomvlucht, maar geen exacte kopie. De meest complexe met vier opties.
SymbolicaSymbolica 4
2+2
3
Exacte kopie van Droomvlucht, ontbeert echter de sommen. Geeft eerst de opties met kinderen en pas daarna die met (ook) volwassenen.
De Zes ZwanenDe Zes Zwanen 3
2+1
2
Nieuw getekende figuren, wel een met een hoge hoed. Ook hier de opties met kinderen eerst.

Overige instructies

Naast de klassieke bordjes met de silhouetten zijn er ook nog andere borden in de Efteling te vinden waarbij bezoekers een keus gegeven wordt over waar plaats te nemen in een voertuig.


Bij Baron 1898 zijn de placeringsinstructies ook verwerkt in de teksten van Gustave Hooghmoed. Hij instrueert: "Opstellen in drie rijen van zes ter voorbereiding op de afdaling" en "Opstellen in drie rijen van zes want uw transport wordt al gereedgemaakt".