Luc in zijn blauwe kostuum

Luc de Portier, alias van Luc van Laar (1969) is de enthousiaste gastheer van het Efteling Theater. Als er een voorstelling is heet hij bij de rode loper op het Theaterplein alle gasten hartelijk welkom, maakt een grapje, kondigt ze aan voor de andere gasten of gaat met ze op de foto.

Het kostuum van de portier is een lichtblauw pak voorzien van gouden epauletten, Efteling-e op de mouwen, eronder een wit shirt met oranje vlinderdas en een hoge hoed met eveneens blauwe band en Efteling-e. Tot februari 2019 droeg hij een vergelijkbaar pak maar dan uit rode stof, met dezelfde details, en daaronder een zwart overhemd met zwarte das.

Als er geen voorstelling is werkt Van Laar, in de standaard personeelskleding, bij de Efteling-entree, en voor de afdeling communicatie als begeleider van bijvoorbeeld bekende Nederlanders en tv-ploegen.

Carrière

Met rode kostuum in 2014

Van Laar begon zijn carrière bij de Efteling in 1988 als vakantiewerker: 's morgens bij de Ingang West en 's middags in het Oosterpark. Later werd hij senior medewerker bij Maxifoto. Sinds 2008 is hij de Theaterportier. In 2013 werd hij 'onderscheiden' met een Efteling lintje.

Naast zijn werk bij de Efteling was hij tussen 1989 en 2007 ook 'attractant' bij het Land van Ooit, waar hij zowel entertainmentrollen had als attracties bediende. Van 1996 tot 2006 werkte hij voor The Party Company als entertainer/conferencier voor bedrijfsfeesten.

Speciale optredens

Op 14 oktober 2012 presenteerde Van Laar de 'Sprookjesachtige Sprookjesshow' op een benefietdag voor Villa Pardoes van fansite De Vijf Zintuigen.

In 2014 deed hij auditie en kreeg een contract als nieuwe stem voor de Sprookjesboom. Hier is nooit een concrete opdracht uitgekomen, maar in 2022 mocht hij eenmalig de stem van de boom zijn in een afscheidsfilmpje gemaakt voor Olaf Vugts.

Op 7 juli 2023, Dag van het Sprookje, las hij bij De Wolf en de Zeven Geitjes voor uit het Sprookjesboek van de Efteling.