Logo Pinokkio

Pinokkio is de musical van Efteling Theaterproducties die van 20 september 2015 tot en met 28 maart 2016 speelde in het Efteling Theater op de woens-, zater- en zondagen. Vanaf 8 oktober 2016 tot en met 9 april 2017 tourde de voorstelling langs theaters in Nederland en België.

Achtergrond

Pinokkio in de eerste geïllustreerde editie uit 1883

Het verhaal is gebaseerd op de gelijknamige hoofdpersoon uit het boek Le avventure di Pinocchio van Carlo Collodi uit 1883. In de meest bekende versie maakt houtsnijder Geppetto een houten pop die tot leven komt. De jongen is naïef en komt continu in de problemen. Kenmerkend is zijn neus, die groeit als hij liegt. Aan het eind wordt hij uiteindelijk toch veranderd in een mensenkind.

Zeer bekend is de interpretatie van tekenfilmfabrikant Disney uit 1940. Van deze tweede langspeelfilm uit de Disneystal is ook een attractie gemaakt die je in drie Disney-pretparken kunt bekijken. Enkele dagen voor het einde van de looptijd werd in het Sprookjesbos de uitbeelding Pinokkio geopend.

Efteling-productie

Cast en producenten

Efteling Theaterproducties koos voor haar dertiende musical wederom voor het in recente jaren beproefde concept van een op kinderen gerichte productie, waarbij in elke voorstelling een wisselende groep kinderen éénmalig meespeelt.

De musical kwam, net als het sprookje in het Sprookjesbos, tot stand in samenwerking met de Italiaanse Fondazione Nazionale Carlo Collodi.

Synopsis

Reis mee naar een prachtig Italiaans dorpje waar de vriendelijke timmerman Geppetto woont. Een timmerman die al maanden aan een grote houten pop timmert die hij Pinokkio noemt. Stiekem dromend van een eigen zoon. Als op een dag een fee Pinokkio tot leven tovert, kan Geppetto zijn geluk niet op. Nou ja, voor heel even dan. Goed luisteren doet Pinokkio namelijk niet. Hij wil liever op avontuur, de gekste dingen meemaken. De hele wereld bij de neus nemen. Maar ook Pinokkio draagt een grote wens met zich mee. Deze ondeugende houten pop wil namelijk het allerliefst een écht jongetje zijn. Maar of dit sprookje uit gaat komen...?

Cast

  • Pinokkio: Thijs Overpelt, Davy Gomez, Jannes Heuvelmans, Max Mies
  • Geppetto: Simon Zwiers
  • Fee (Fay): Alexandra Alphenaar
  • Kat en Vos (Bart en Bert): Barry Beijer
  • Constanzo en Pericolo: Ara Halici

Het ensemble bestond uit Alyssa Luypaert, Amy Beekmans, Loek Meijer, Sanne Groenen en Sven Stevens.

Naast de reguliere cast was er ook weer een kindercast, inmiddels een beproefd concept in Efteling-musicals. Elke voorstelling spelen vijf kinderen mee uit een vaste groep, aangevuld met elke dag 30 nieuwe kinderen die eenmalig meespelen. De in totaal 1300 kinderen die zo meespeelden volgden een musicalworkshop op de 'Pinokkio School' in de Efteling.

De vier jongens die Pinokkio speelden wonnen de Musicalworld Kids Award 2016 voor beste kindercast.

Creatief team

Album

Van de musical verscheen ook een castalbum dat te koop was in het winkeltje in de foyer, en nog via digitale kanalen verkrijgbaar is. Het album is volgens een badge op de achterzijde mede mogelijk gemaakt door Chocomel.

Castalbum Pinokkio de Sprookjesmusical
Nr. Titel Duur
1. "Ouverture / Heb Geduld" (Fee Fay) 1:39
2. "Geppetto" (Geppetto & Ensemble) 5:21
3. "Ik Hou Van Dansen" (Geppetto & Pinokkio) 3:02
4. "Applaus" (Constanzo & Ensemble) 3:48
5. "Geppetto (Reprise)" (Geppetto) 0:46
6. "Wonderweide" (Vos & Kat) 4:04
7. "Slaapliedje" (Vos & Kat) 0:46
8. "Ik Weet Dat Ik Het Kan" (Fee Fay) 3:12
9. "Pretland" (Signoro Pericolo, Kinderen) 5:13
10. "Dat Is Thuis" (Pinokkio & Geppetto) 2:20
11. "Ik Hou Van Dansen (Reprise)" (Pinokkio, Geppetto, Fee Fay) 1:59
12. "Ik Hou Van Dansen (Cd-single)" (Pinokkio) 2:41
34:51

Registratie

In januari 2019 heeft de Efteling een registratie van de volledige musical op YouTube geplaatst.