Kostuumatelier

Het kostuumatelier en kledingmagazijn bevinden zich in het Stuurhuys op het Dienstencentrum.

Kostuumatelier

Kostuumatelier

In het kostuumatelier worden kostuums ontworpen en vervaardigd voor gebruik in entertainmentacts, shows, maar bijvoorbeeld ook voor de aankleding van figuren in attracties. De afdeling werkt met diverse vaste krachten die jaarrond werken aan zowel nieuwe kostuums en haarwerken als het vele onderhoud aan bestaande kostuums. De afdeling is gehuisvest in een grote werkruimte op de benedenverdieping van het Stuurhuys (schuin achter Jokies Wereld) en staat onder leiding van Carla de Kroon.

Kledingmagazijn

'Kleding atelier/magazijn' (niet meer actueel)

In het kledingmagazijn wordt de reguliere personeelskleding opgeslagen en uitgegeven aan de dragers. Het magazijn, uitgiftepunt en kleedkamers bevinden zich naast het kostuumatelier aan de park-zijde van het Stuurhuys. Voorheen was het magazijn gehuisvest in Vogelengezang, totdat dit gebouw gesloopt werd waarna het op de huidige locatie terechtkwam.

In het Carrouselpaleis bevindt zich een klein magazijn voor dagelijks gebruik door entertainmentacts die zich aldaar omkleden. Actuele en historische themakleding wordt bewaard in de voormalige wachtrij van Vogel Rok, nabij het Rekwisietenmagazijn.

Geschiedenis

Coupeuse Monique van Dreumel aan de slag met een elfje

Tot in de jaren negentig wordt het maken van kostuums en textiel voor figuren in attracties meestal uitbesteed. Voorbeelden zijn Chantel van Beurden bij Droomvlucht[1] en Jeannette Hildersley bij Fata Morgana.[2] Onderhoud wordt als 'tussendoortje' door de linnenkamer gedaan.[3]

In 1993 wordt de jonge Carla de Kroon als fulltime kledingontwerpster en naaister aangenomen. Het kostuumatelier neemt serieuze vorm aan in 1995, wanneer José van der Velden, die eerder op de linnenkamer werkte, en coupeuse Monique van Dreumel worden aangenomen. In deze jaren kampt men regelmatig met het ontbreken van kledingpatronen van figuren van vóór de komst van het eigen atelier, waardoor men voorzichtig genaaide kleding uit elkaar moet halen om er alsnog patronen van te kunnen maken.[3]

Het atelier wordt gehuisvest op de bovenverdieping van het Stuurhuys, onder het schuine dak dat uitzicht biedt op de Dubbele Laan. De ruimte is klein en naarmate de afdeling groeit ontstaat er steeds meer ruimtegebrek. Met de komst van Raveleijn in 2011 kwam er ruimte vrij op de begane grond in het Stuurhuys en werden meerdere ruimtes, onder andere de voormalige directiekantoren, samengevoegd tot groot atelier met een tiental werkplekken en eigen stoffen-opslag.

  1. Dromen met Open Ogen (1992)
  2. De Vijf Zintuigen: Fata Morgana; Making of De Verboden Stad (2021)
  3. 3,0 3,1 Efteldingen (personeelsblad): 'Kostuumatelier', mei/juni 1997