De hoes van de heruitgave in de jaren negentig
V.l.n.r. Flappie in Polka Marina, bij de Vonderplas, bij d'Oude Tuffer en in Carnaval Festival.

Flappie de Clown in Sprookjesland is de titel van twee veertig minuten durende afleveringen van de televisieserie Clown Flappie die in de Efteling zijn opgenomen in 1984.

Flappie de Clown, protagonist van de reeks en gespeeld door Ab van der Linden (1912-1999), beleeft een avontuur dat zich concentreert rond de reis terug naar "Alleland" van de verdwaalde en ontneusde Jokie de Prrretneus. Zorgvuldig zijn alle toen recente nieuwigheden van het park verwerkt in de serie, zoals een complete plotlijn in het Carnaval Festival, een boottochtje met de Piraña, d'Oude Tuffer en een ontmoeting met zeeman Bullevis in de Polka Marina. Ook klassieke Efteling-locaties als een station van de stoomtrein en het Kabouterdorp passeren de revu.

De tv-serie liep van 1983 tot 1986 en werd geproduceerd door de TROS. Hiervan zijn dus slechts twee delen gerelateerd aan de Efteling. De twee Efteling-afleveringen waren, net als de rest van de serie, van niet al te beste kwaliteit en boden een keur aan bijzonder vreemde karakters, zoals een enorme kikker (gelijkend op die van Harmony de Kwakers), een stoomtreinmachinist met een spraakgebrek en een continu groeiende en krimpende Jokie de Prrretneus, voor de gelegenheid gespeeld door een vrouw. Toch zijn de twee afleveringen interessant voor Eftelingliefhebbers vanwege hun kijkje op het park van toen.

Clown Flappies lijfspreuk, die veelvuldig herhaald werd in de serie, was "Zal ik het doen, of zal ik het niet doen?" en is in bepaalde kringen legendarisch geworden.

De serie is gebaseerd op de boekenserie "Clown Flappie" van Boud van Doorn, geïllustreerd door Anton Pieck, waarvan het eerste deel, "Clown Flappie en zijn hondje Dinky", in 1978 uitkwam.