Het allereerste elftal, 1930

Door Eendracht Sterk Kaatsheuvel of kortweg DESK is een Kaatsheuvelse voetbalvereniging. De geschiedenis van de vereniging is -met name van 1935 tot 1977- nauw verbonden geweest met die van de Efteling.

Geschiedenis

Het wedstrijd- en oefenveld van DESK staan op de parkplattegrond van 1953. Middenonder het Herautenplein.

Oprichting

De vereniging is opgericht onder de naam D.E.S. op 29 mei 1930 door 15 oud-internaatjongens. Voor die tijd waren er in Kaatsheuvel twee voetbalverenigingen, Wilhelmina, voor de meer welgestelde bevolking, en Kaatsheuvelse Boys voor de arbeidersklasse. Het ging niet goed met de twee verenigingen. Wilhelmina hield in 1929 al op te bestaan en uit de as werd D.E.S. opgericht.

Rooms-katholieke inbreng

De katholieke geestelijkheid zet de vereniging onder druk om van D.E.S. een rooms-katholieke vereniging te maken. In 1931 wordt al beloofd dat D.E.S. onder die voorwaarde gratis gebruik kan blijven maken van een sportveld. D.E.S. ging al snel akkoord, waarna pastoor F.J. de Klijn de formele status van geestelijk adviseur van de gloednieuwe R.K.V.V. DESK krijgt. Hierna ligt de weg ook open voor de fusie met een andere katholieke Kaatsheuvelse vereniging, waardoor de clubkleuren veranderen van zwart-wit naar geel-blauw.

Komst naar het R.K. Sportpark

Ondertussen neemt De Klijn, samen met kapelaan Emile Rietra en voorzitter van DESK Jac. Smit, het initiatief tot het oprichten van het R.K. Sport- en Wandelpark. Dat park opent in 1935, het jaar waarin de club kampioen wordt in de 3e klasse. De faam die dat met zich meebrengt noopt de club te verhuizen van het veld achter het gemeentehuis naar het nieuwe sportpark. Smit, De Klijn en Rietra werken in de jaren daarna verder aan uitbreiding van het park, dat uiteindelijk zal uitgroeien tot de Efteling.

Een schoolelftal op het DESK-hoofdveld, op de achtergrond is het torentje van de Indische Waterlelies te zien (1968).

In 1945, aan het einde van de tweede wereldoorlog, werden de tribune en de recreatietent verast door de bevrijders. DESK heeft toen huisvesting gekregen binnen de Efteling. Het hoofd- en oefenveld lagen ongeveer op de plek waar zich nu Droomvlucht bevindt. In 1952 en vermoedelijk ook later nog, zijn de wedstrijden van DESK niet vrij toegankelijk tijdens parkopening. Toegang hebben uitsluitend de DESK-junioren-leden en degenen met een toegangsbewijs tot de Efteling. Zodra de Efteling als wandelpark weer sluit kunnen wedstrijden door iedereen bijgewoond worden.[1]

Deze situatie heeft lange tijd voldaan, maar toen de club in 1965 opnieuw kampioen werd, en er steeds meer bezoekers kwamen kijken, ontstond de behoefte aan nieuwe huisvesting buiten de muren van het park.

Verhuizing binnen de Efteling

Nieuwe locatie per 1970: linksonder (rood) het A-veld, rechtsboven het B-veld (groen)

Eind jaren zestig laat de Efteling DESK weten dat de sportvelden "na 1 januari 1971 niet meer beschikbaar zijn”. Het schiet de gemeente, met name burgemeester Louis van Erp, in het verkeerde keelgat; hij is van mening dat de Efteling niet behulpzaam is bij het vinden van een geschikte nieuwe plek. Niettemin wordt er een nieuwe plaats gevonden aan de rand van het park, gelegen aan de Eftelingsestraat. Het nieuwe terrein bestond uit twee velden: het A-veld werd aangelegd op een plek die van 1952 tot 1960 een stortplaats was voor huishoudelijk afval en de leerindustrie, waar tegenwoordig de fietsenstalling en het Logistiek Evenementen Magazijn te vinden zijn. Het B-veld was naast het Sprookjesbos gelegen, op de grond die tegenwoordig in gebruik is als de hoofdparkeerplaats.[2] Omdat de gemeente de kosten voor de aanleg van straatverlichting en verharden van de wegen naar de nieuw aan te leggen velden niet kan dragen wordt er een tijdelijke verharding aangelegd. Wel wordt er een volwaardig clubhuis met kantine gebouwd. Na maandenlange moeizame discussies wordt overeengekomen dat de gemeentesubsidie voor DESK wordt verhoogd om dit alles te kunnen bekostigen.

In februari 1970, bij het 40-jarig bestaan van de vereniging, werd de nieuwe accommodatie in gebruik genomen, Tijdens de openingsspeech va de nieuwe velden wijst Burgemeester van Erp er op dat bij de Efteling "het toerisme de overhand had gekregen" en haar oorspronkelijke sportieve doelstelling "voor de inwoners niet bereikt.” Als reactie wijst de Efteling bij monde van stichtingsbestuurslid S. de Cock er op dat “De Efteling nooit zoveel geld in de sportaccommodatie had geïnvesteerd als ze de voetbalclub van het terrein weg had willen hebben.”[3]

Vertrek van het Efteling-terrein

Het clubgebouw van DESK staat nog aan de Kinkenpolder

De Efteling wilde in de jaren daarna inderdaad nog verder groeien. Daarom verhuisde de club opnieuw in 1977, alsnog weg van de Efteling naar de huidige locatie, het sportpark aan de Eikendijk. Het voormalige clubhuis annex kantine van DESK bij het A-veld werd daarna jarenlang het gebouw van de Dienst Buitenobjecten, waaronder de Groendienst. Het is nog altijd te vinden op het Logistiek Evenementen Magazijn.

Efteling als sponsor

In 2010 wordt bekend dat de Efteling na veertig jaar afstand de band met DESK (en DES, de Kaatsheuvelse Hockeyclub) weer gaat aanhalen. De Efteling verbindt zich voor meerdere jaren als sponsor van de jeugdopleidingen van beide clubs. De Efteling wil als "goede buurman" meer terugdoen voor de gemeenschap waarin zij huist, en kiest deze twee verenigingen mede vanwege de historische band.[4]

Wetenswaardigheden

  • Vele jaren nadat de club verhuisd is - in 2002 - is er een verwijzing naar de voetbalclub in de Efteling te vinden; in dat jaar biedt het tirolerbandje Die Efteling Steinbock Kapelle (D.E.S.K.) het nodige entertainment in de buurt van de Steenbok en de Bob.
  • In 1982 heeft de Efteling ook Sparta Rotterdam gesponsord.

Externe link

  1. Echo van het Zuiden, 5 september 1952, ‘DESK volop in training’
  2. Technische plattegrond van het park, 1980 - 1981
  3. Echo van het Zuiden, 23 februari 1970, “Burgemeester L. Van Erp: “Toerisme heeft bij de Efteling plaatselijke sport verdrongen”
  4. Kaatsheuvel blog: Efteling sponsort jeugd van DES en DESK (26 oktober 2010)