Het herbouwde café in de jaren 50

Café de Efteling was een uitspanning aan de Horst 51 te Kaatsheuvel, en is nu een ontmoetingsplaats en sportterrein voor Efteling-medewerkers.

Geschiedenis als café

Tot 2021 had het anders dan de naam geen enkele relatie met het park. Het ontleent deze naam aan het buurtschap Efteling waarnaar naast het Efteling Park ook de Eftelingsestraat vernoemd is.

Gezellige bedrijvigheid in de jaren 60

Het etablissement dateert terug tot aan het buurtschap dat zich hier in de negentiende eeuw bevond en is het enige overblijfsel hiervan. Tijdens de tweede wereldoorlog is het echter zwaar beschadigd: enkele honderden meters verderop was een Duits munitiedepot (Munitions Ausgabe Stelle - M.A.St.) gevestigd dat door de bezetter op 5 september 1944 is opgeblazen. Op 31 maart 1945 heropende het café in de voormalige kantine van het munitiedepot;[1] het gebouw zelf werd heropgebouwd en hiervoor werden de bakstenen van het verwoeste munitiedepot gebruikt.[2] Het werd ook wel Café A. Vugts genoemd naar zijn uitbater Janus Vugts. Vanaf 1970 is dhr Pruijssen de eigenaar.

Ingang van het café in 2001

In de tijd dat de Horst nog de provinciale weg Waalwijk - Tilburg was, lag het etablissement zeer voordelig en in de jaren 60, vlakbij ingang Oost van de Efteling was het een populaire pleisterplaats voor passanten. Sinds de komst van de N261 in de jaren tachtig als nieuwe doorgaande weg achter het café langs, lag het café wat verloren en werd het een rustige en in zichzelf gekeerde plek en is op een gegeven moment gesloten. De laatste eigenaar was Piet Stoetzer.

Clubhuis voor medewerkers

Het café in 2021

De Efteling heeft in oktober 2018 het gesloten café en terrein in eigendom verworven van Stoetzer voor de prijs van een half miljoen euro. Het perceel is omringd door andere gronden die bij de Efteling in bezit zijn, alhoewel voor dit deel (nog) geen concrete bestemming is.

Omdat medewerkers van de Efteling in het voorjaar van 2021 niet veel omhanden hadden - vanwege de coronacrisis was het park gesloten - besloot men het leegstaande en verloederde café en terrein, waar al veertig jaar nauwelijks onderhoud was gepleegd, op te knappen met als doel er een ruimte voor intern gebruik van te maken: vergadering, sport en ontspanning.[3] Op de begane grond is in het voorste gedeelte de caféinrichting gehandhaafd, de zaal achter moet een atelier worden.

Jeroen Verheij als kastelein Herman d'n Ersteling in het café

In de grote tuin die hoort bij het café werden een voetbalveld aangelegd, een vuurplaats, kippenhok en moestuin en er zijn picknickbanken geplaatst. Ook kreeg een proefboot van De Vliegende Hollander er een plek en de walvis van de afgebroken Polka Marina. Later zette men er nog drie kookpotten van Monsieur Cannibale neer. Voor de verbouwing was geen budget, dus men moest het doen met overgeschoten materiaal en spullen van thuis. In april was de verbouwing rond.

Bij de officiële (her)opening van het café in maart 2022, speelde ontwerper Jeroen Verheij 'Herman d'n Ersteling', de voormalige kastelein van het café.

  1. Echo van het Zuiden, 2 maart 1945
  2. Lange Afstand Wandelvereniging "VIA-VIA": De M.A.ST (25 september 2000)
  3. Eftelingsestraat.nl: Nieuw leven voor Café de Efteling (18 maart 2021)