Wandelwagenverhuur

Voor kleine kinderen kan bij de Wandelwagenverhuur een wandelwagentje gehuurd worden. De verhuur vindt plaats vanuit het gebouwtje aan het Dwarrelplein naast het Huis van de Vijf Zintuigen, waarin ook de Souvenir Express en de Garderobe gevestigd zijn, en (aan parkeerplaatszijde), de Hondenkennel. Ook vindt hier rolstoeluitleen plaats voor de bezoeker met een mobiliteitshandicap en kunnen bezoekers een buggyslot lenen.

Al vanaf begin jaren zestig zijn wandelwagentjes te huur in het park.[1] Op vier plaatsen in het park zijn wandelwagenstallingen waar deze en eigen buggy's droog geparkeerd kunnen worden.

Wandelwagen

De wandelwagen van nu, in gebruik sinds 2013

Het tegenwoordige wandelwagentje voor kinderen dateert uit 2013 en heeft een houten zitting, voetensteun en rugleuning. De rugleuning heeft een boogje, gelijk aan de oorspronkelijke wandelwagens van Pieck uit de jaren zestig. Het Piecks rode frame heeft twee gekrulde armleuningen en een lange, iets gekromde stang om de kar mee voort te trekken met twee rubberen handvatten. Onder de zitting zitten twee wielen en een standaard. Achterop de zitting bevindt zich een plaatje met een getal. De toppen van het frame hebben rubberen nopjes zodat de wagens zonder beschadiging op te lopen rechtop gezet kunnen worden.

Verhuur

Een wandelwagentje huur je voor € 4,- per stuk per dag. Bij de huur krijg je een ticket mee, waarmee eventueel gratis een nieuw wagentje te halen is, als het oude kwijtgeraakt of ontvreemd is.

De Wandelwagenverhuur heeft een grote pick-up truck waarmee elke ochtend de wagentjes die de vorige dag in het park achtergelaten zijn, verzameld worden.

Buggysloten

Bij de wandelwagenverhuur zijn ook buggysloten te leen. Met een buggyslot kunnen bezoekers de kans verkleinen dat hun buggy gestolen wordt. De buggysloten hebben een degelijk cijferslot, met een code die gasten zelf in kunnen stellen. De sloten zijn gratis te lenen, maar er moet wel een borg van € 10,- voor worden betaald.

De slotenuitleen is medio 2013 als experiment gestart om te zien of de sloten werken en of er überhaupt gebruik van wordt gemaakt.

Geschiedenis

Ontwerp voor de oorspronkelijke wandelwagens door Anton Pieck

De oorspronkelijke wandelwagens waren een ontwerp van Anton Pieck. Deze hadden een houten rugleuning met een boogje erin, de armleuningen waren van gekruld ijzer, en de handgreep was een rechte stang. Op de rugleuning stond de tekst "De Efteling" in gekrulde cursieve letters en een hartje. Deze uitvoering was er in drie kleuren: Piecks rood (met gele belettering), geel (met rode belettering) en blauw (met gele belettering). De stalling bevond zich toen simpelweg naast de hekken van Ingang Noord, later Ingang West.

De wagentjes zijn, waarschijnlijk in de jaren negentig, nieuw geschilderd in nog maar twee kleuren: Piecks geel en blauw, waarmee de belettering en het hartje verdween. Vanaf die tijd tot halverwege de jaren nul werd op de achterkant een elk jaar wisselende sticker aangebracht. In 2006 kwam hiervoor een permanente Efteling-e in de plaats, in goud op de blauwe wagentjes en in bruin op de gele.

Op een onbekend moment is er een tweede type wandelwagentje bijgekomen. Geen ontwerp van de Efteling, maar een standaard wandelwagen, maar een vergelijkbaar eenvoudig model: een houten zitje op twee wielen met een trekstang. De moderne variant heeft rondere vormen. De rugleuning is van hout, maar is omlijst met een ijzeren buis. Als handgreep loopt de trekstang uit in een B-vorm. Deze uitvoering is er ook in twee kleuren: blauw-groen en roze-rood. Sinds 2013 zijn alle wandelwagens vervangen door het boven beschreven huidige type.

Verwijzingen
  1. 'Efteling voor jong en oud' Limburgsch dagblad, 11-04-1975