Blow-up sprookjesboeken in de jeugdbibliotheek

De Jeugdbibliotheek LocHal is de door de Efteling ontworpen jongerenafdeling van de centrale openbare bibliotheek van Tilburg, De Bibliotheek LocHal, sinds 2019 te vinden in de Spoorzone nabij Station Tilburg.

De bibliotheek in de LocHal

In de enorme uit 1932 stammende hal van 6500 m² werden vroeger treinen onderhouden als onderdeel van de Hoofdwerkplaats Tilburg van de Nederlandse Spoorwegen, maar hier kwam in 2011 een einde aan. De hal werd behouden en herontwikkeld tot nieuwe bibliotheek, en opende in die functie op 2 januari 2019.

De bibliotheek trad zelf in contact met de Efteling met de vraag of deze wellicht wilde helpen met het vormgeven van de jeugdafdeling. Het park, mogelijk handelend vanuit haar zelftoegedichte rol als 'Hoeder van het sprookje' en in lijn met haar rol binnen de jaarlijkse 'Week van de Alfabetisering' reageerde positief en ging aan de slag. “Wij willen gasten waaronder kinderen graag dagelijks verwonderen met de mooiste verhalen en daar sluit de kinderhoek van de nieuwe bibliotheek in Tilburg goed bij aan. Ook hier komen kinderen om te luisteren naar verhalen. Wij zijn dan ook trots op deze samenwerking.”, liet het park in een persbericht weten.

De jeugdbibliotheek, te vinden op de begane grond van de LocHal, is vormgegeven als een rij enorme (sprookjes)boeken, elk in een opvallende kleur en voorzien van (soms ludieke) titels als 'Rode Schoentjes Dansboek' en 'Raponsjes Kapselboek', maar ook neutralere sprookjestitels als 'De Indische Waterlelies', 'Vrouw Holle' en 'Roodkapje'. Ook minder voor de hand liggende titels als 'Zijn we d'r al?', 'Polles Pannenkoekenboek', 'Meer Sprookjes van de Efteling' en 'Baron 1898' zijn present. Je kan door de boeken heenlopen (aan het begin van de rij staat een barokke troon als voorleeslocatie) en daarbij rechts en links vanuit kleine boekenplanken de collectie kinderboeken pakken. In het midden van de rij is een liggend, opengeslagen boek geplaatst met de tekst én Pieck-illustratie van Roodkapje of, wanneer je de enorme pagina's omslaat, Holle Bolle Gijs.

Her en der rond de boeken zijn zachte zitblokken te vinden met Eftelings vormgegeven letters op de zijkanten. Deze ornamentele kapitalen werden eerder al door het park gebruikt in allerlei drukwerk. Naast de blow-up boeken zijn ook nog blow-up potloden en blow-up linialen te vinden die als bakken voor nog meer kinderboeken dienst doen.

Op drukke dagen zoals in het weekeinde en de schoolvakanties komen er wel eens Sprookjesfiguren naar de jeugdbibliotheek, voor ontmoetingen en voorleessessies.