Te Land... voor Fata Morgana in 1986

Te Land, ter Zee en in de Lucht is een televisieprogramma van de TROS. In het amusumentsprogramma moeten vooraf ingeschreven deelnemers proberen om met zelfgebouwde auto's, vliegtuigen, boten en andere voertuigen een parcours af te leggen richting de finishbel, dit in een zo kort mogelijke tijd. Het programma werd voor het eerst uitgezonden in 1971.

Te Land werd op 10 mei 1980 voor het eerst opgenomen in de Efteling. Aan deze badkuipenrace deed ook Eftelingpersoneel mee -buiten mededinging- met een kasteel met schoepraderen. In het kasteel met ophaalbrug stond een kanon met daarop de motorspuit van de brandweer. Halverwege het parcours werd de ophaalbrug neergelaten en spoot het kanon water. Ook werden er gekleurde duiven losgelaten. Het programma werd op 29 mei uitgezonden. In 1983 zijn er opnamen van Vlieg er eens uit op de Vonderplas.

In 1984 wordt het programma opgenomen op de kanovijver naast de Piraña. In deze editie doet het personeel van de Efteling zelf ook mee met de show, en in een fraaie vliegende draak vliegen ze van de schans. In 1986 worden er meer afleveringen opgenomen in het park, dit keer op de Roeivijver nabij Fata Morgana.

In 1990 wordt door Reinoud van Assendelft het contract, waarvoor ƒ 200.000,- per jaar betaald moest worden, beëindigd omdat het programma weinig met de identiteit van het park te maken zou hebben, en niet meer zou doen dan enkel bijdragen aan de naamsbekendheid van het park. Met dat laatste was het inmiddels goed gesteld.