Muntautomaten bij het Huis van de Vijf Zintuigen

Onder verschillende benamingen is er een aantal automaten die Efteling-gerelateerde munten distriburen als souvenir. Dit is vergelijkbaar met Ezeltje Strek Je, maar in dit geval betreft het kale automaten en geen uitbeelding van een klassiek sprookje.

De automaten

Stuiver na te zijn behandeld door een muntautomaat

De automaten zijn te verdelen in twee basissoorten: een type waarin je een euro en vijf cent werpt, waarna die eerste dient als betaling voor de dienst en je de tweede weer terugkrijgt nadat die mechanisch is vervormd tot een muntje met een Efteling-afbeelding. Het andere type is een eenvoudige verkoopautomaat waarmee al voorgeslagen munten met Efteling-opdruk verkocht worden.

De volgende automaten zijn nu in het park opgesteld:

  • Huis van de Vijf Zintuigen: twee automaten, respectievelijk met opschrift "Souvenir Medaille" (mishandelt je stuivers) en "Munten" (levert voorgeslagen munten met Efteling-beeltenissen). Ze staan opgesteld in een huisje in entree-kleuren met opschrift "Souvenirs".
  • Spiegeltje, spiegeltje...: Buiten, rechts naast de ingang van de winkel staat een muntenmishandelautomaat, met opschrift "Souvenirs".
  • Game Gallery: in het overdekte zitgedeelte waar eerst Dobberbal gevestigd was staan de "Penny Machine", een iets ander model van de andere muntenmishandelautomaten, en de "Munten Machine", die voorgeslagen munten levert. Uit deze automaten komen munten met Game Gallery-gerelateerde (nautische) afbeeldingen, zoals een zeedraak, meermin en de tondobberaar van Woelige Baren (was Dobberbal).

De automaten worden geleverd door Corforma Souvenir Pennys en zijn ook te vinden bij diverse andere dagattracties in Nederland. De Efteling krijgt een percentage van de opbrengst. Corforma levert ook speciale mapjes voor de verzamelaar om de munten in op te bergen, en oude munten kunnen bij Corforma nabesteld worden.

Geschiedenis

De eerste muntenautomaat was een apparaat waarmee je voor een klein bedrag van een stuiver een eigen Eftelingmunt kan maken met beeltenis van Vogel Rok, Carnaval Festival of het Efteling-logo. De automaat stond bij wijze van proef in 2004 opgesteld bij de Game Gallery. Tegenwoordig is deze automaat te vinden bij het Huis van de Vijf Zintuigen en sindsdien zijn er meer automaten toegevoegd, ook van een ander type dat simpelweg reeds geslagen munten verkoopt. In 2017 kregen die bij het Huis van de Vijf Zintuigen een eigen hokje in entreekleuren.

Externe link

Zie ook