Ingang van de Lego-tentoonstelling (2009)
Lego in het Fata Morganapaleis (2012)
Lego in het Carrouselpaleis (2009)
Een Holle Bolle Gijs van Lego
Nieuwe Kleren van Lego

De Lego-tentoonstelling was een jaarlijks interactief marketingevenement rondom het bouwspeelgoed Lego in de Efteling. De tentoonstelling werd van 1997 tot en met 2013 elke zomer gehouden, en eind 2002 vond er ook een korte wintereditie plaats.

Achtergrond

Lego, de speelgoedbouwstenen die bekend zijn van de ontiegelijke pijn die ze veroorzaken als je er met blote voet op gaat staan, werd in 1932 in het Deense Billund uitgevonden door Ole Kirk Christiansen. Na de tweede wereldoorlog is het wereldwijd razend populair geworden en gebleven, als speelgoed dat zich oneindig laat hercombineren en maximale ruimte geeft aan de eigen creativiteit. In 1968 werd ook het eerste van een reeks Lego-pretparken geopend.

De grondslagen voor de komst van Lego naar de Efteling zouden in 1986 gelegd zijn met de ruimtevaarttentoonstelling Interkosmos. De Efteling wil graag meer samenwerkingen met parkvreemde entiteiten om zo een breder publiek te trekken. Het dient echter niet te grootschalig te worden opgezet: de eigen attracties moeten niet overvleugeld worden.[1] In 1987 komt op extern initiatief een Barbie-tentoonstelling naar de Efteling, en twee jaar later komt de Märklin-tentoonstelling, een evenement rondom speelgoedtreintjes. Eind jaren negentig kwam de Lego-tentoonstelling als apart evenement op de agenda.

De samenwerking tussen Lego en de Efteling is voor beide voordelig: Lego krijgt de kans om zijn product te tonen aan een doelgroep in de positieve context van een dagje uit. Voor het park is het een extra evenement op de kalender, en vanwege de mogelijkheid om zelf aan de slag te gaan wordt het door bezoekers ook gewaardeerd als meer dan alleen een levensgrote reclamefolder.

Tentoonstelling

De zomeredities van de tentoonstelling werden telkens gehouden in het hoogseizoen, ongeveer vanaf half juli tot eind augustus. Het 'tentoonstelling'sdeel van het evenement bestond uit vaak manshoge taferelen uitgevoerd in honderduizenden legosteentjes, van uiteenlopende onderwerpen zoals dinosaurussen, een popgroep of een formule 1-auto. Sommige van deze creaties kon je in beweging zetten door op een knop te drukken.

In latere tentoonstellingen waren ook Eftelingspecifieke ontwerpen te zien, zoals Speeltuin Gijs of een impressie van het nieuwe sprookje De Nieuwe Kleren van de Keizer in Lego, nog voordat deze in het Sprookjesbos te zien was.

Het andere deel van het evenement was het interactieve deel waar je zelf aan de slag kon met Lego. Verspreid door de ruimte stonden tafels met daarop bergen steentjes van alle soorten en maten, waarvan je kon bouwen wat je hartje begeerde. Er waren ook medewerkers beschikbaar om je te helpen, of om achtergelaten half voltooide bouwsels weer af te breken. Vanaf 2003 kon je een bijzonder geslaagde creatie afgeven aan een medewerker, waarna je werk direct tentoongesteld werd en je in aanmerking kwam voor een seizoensprijs.

Locaties

De tentoonstelling had vanaf het begin tot het laatste jaar, met uitzondering van de jaren 2008-2010, plaats in het Fata Morgana Evenementencomplex. De openslaande deuren aan het Fata Morganaplein waren geopend en voorzien van bebording. In de entreehal vond je een aantal van de tentoongestelde objecten, evenals in de grote zaal waar ook het zelflegoën plaatshad. Het was voor de doorsneebezoeker een bijzondere kans om deze fraaie ruimte, die anders uitsluitend voor evenementgasten toegankelijk was, ook eens te betreden.

In 2008 en 2009 had de tentoonstelling niet in het Anderrijk plaats, maar in de Waterorgelzaal in het Carrouselpaleis. Ook in 2010 waren de steentjes in dit paleis te vinden, zij het dat ze wegens de sluiting van het Waterorgel nu rond het Diorama waren opgesteld. Het jaar daarop keerden ze weer terug in hun vertrouwde Fata Morgana Evenementenpaleis.

Einde

In 2013 vond de laatste Lego-tentoonstelling plaats. De samenwerking werd niet gecontinueerd, volgens Lego omdat het bedrijf een exclusief contract heeft met Merlin, de Britse pretparkengroep die onder andere de Legoland-pretparken wereldwijd uitbaat.[2]

Wetenswaardigheid