Jan van Haasteren
Boodschap 73x73.png

Niet te verwarren met Mark van Haasteren.

Jan van Haasteren (Schiedam, 24 Februari 1936) is striptekenaar.

In de jaren 70 en 80 van de vorige eeuw tekende Van Haasteren strips voor diverse stripbladen. De laatste jaren is hij vooral bekend van de grote cartoon-puzzels van 1000 tot 5000 stukjes, die onder zijn naam uitgebracht worden door spellenfabrikant Jumbo (maar ook door anderen getekend worden).

De vier Jumbo-puzzels

In 2021 verscheen zo'n Jumbo-puzzel met het Sprookjesbos als onderwerp. De puzzel heeft 1000 stukjes en een oppervlakte van 68x49 cm. Deze is onderdeel van een serie van vier verschillende Efteling-puzzels van Jumbo: naast deze zijn er nog twee met een foto van respectievelijk Raveleijn en Symbolica, en een met een collage van Anton Pieck-ontwerpen voor de Efteling. Ook werden er met Jumbo drie bordspellen uitgebracht.

Sprookjesbos-puzzel

Koop bij bol.com
Jan van Haasteren Sprookjesbos-puzzel

De Sprookjesbos-puzzel is getekend door Rob Derks, medewerker van Studio Jan van Haasteren. In een chaotisch, orthografisch geprojecteerd, en ietwat gecomprimeerd Sprookjesbos laat Derks veel van de bekende en minder bekende onderdelen van het Sprookjesbos terugkomen. Frequente bezoekers herkennen wellicht Karen zonder schoentjes, de verlaten heksenbezem en de immer witte gekleurde duiven. Ook is er een spoorwegovergang, onhandig gelegen net voorbij de Heksenpoort, waardoor veel bezoekers daar moeten wachten. Over het spoor rijdt echter geen stoomtrein, maar vliegt de fakir.

De legpuzzel won de prijs “Speelgoed van het Jaar” 2021 in de categorie puzzels.