In de voetsporen van Anton Pieck is een documentaire die werd uitgebracht in 1995 ter gelegenheid van de 100e geboortedag van Anton Pieck, waarin Ton van de Ven herinneringen ophaalt en plaatsen bezoekt die in het leven van Pieck een belangrijke rol hebben gespeeld. De documentaire werd geproduceerd door GBTV en gemaakt in opdracht van de TROS.

Ton van de Ven met zijn eerste ontwerp voor een bankje

Tijdens de documentaire vertelt Ton een anekdote over een bloembankje voor een zithoek op de Speelweide. Hij liet dit ontwerp vol trots aan Pieck zien waarbij Pieck reageerde met de woorden:

Meneer van de Ven, heeft u wel eens gedacht aan een normaal paaltje, en nog zo'n paaltje met een plank eroverheen waar mensen op kunnen zitten. En misschien iets voor in de rug, zodat het makkelijk zit.

Toen realiseerde Ton zich dat het succes van Anton Pieck vooral te danken is aan eenvoud, spontaniteit en niet het intelligente. Hij voegt er nog aan toe:

En nu ik er op terugkijk, zeg nou zelf; dit heeft geen donder romantiek.

In deze documentaire wordt ook Pieck-biograaf Van de Wijer geïnterviewd. Fragmenten hieruit worden later gebruikt voor de documentaire 50 jaar Sprookjes in de Efteling.

De documentaire was in 1995 op VHS te koop in de Efteling voor ƒ 24,95.

Zie ook