Titel van de documentaire

Het leven van Anton Pieck, ook bekend als 100 jaar Anton Pieck en In de voetsporen van Anton Pieck, is een documentaire die werd uitgebracht in 1995 ter gelegenheid van de honderdste geboortedag van Anton Pieck. In het programma haalt Eftelings creatief directeur van die tijd, Ton van de Ven, herinneringen op aan Pieck en bezoekt plaatsen die in het leven van de kunstenaar een belangrijke rol hebben gespeeld.

De documentaire werd gemaakt door Nathalie Toisuta en Thedo Keizer, die eerder al Dromen met Open Ogen maakten in opdracht van de TROS, en Henk Gulikers die bij de Kate Bush-special de camera had gevoerd. Ze werd oorspronkelijk uitgezonden op 15 mei 1995 om 18.55 uur op Nederland 2.

In deze documentaire wordt ook Pieck-biograaf Van de Wijer geïnterviewd. Fragmenten hieruit worden later gebruikt voor de documentaire 50 jaar Sprookjes in de Efteling van dezelfde makers.

De videocassette

De documentaire was in 1995 op VHS te koop in de Efteling voor ƒ 24,95. In het jubileumjaar 2002 was hij te zien in In de Bonte Harlekyn.

Op zondag 19 april 2020 om 10.00 uur werd deze documentaire gestreamd via het Efteling YouTube-kanaal ter gelegenheid van de 125ste geboortedag van Anton Pieck, waarna het archiefmateriaal op YouTube bleef staan.

Bloembankje-anekdote

Ton van de Ven met zijn eerste ontwerp voor een bankje

Tijdens de documentaire vertelt Van de Ven een anekdote over een bloembankje voor een zithoek op de Speelweide. Hij liet dit ontwerp vol trots aan Pieck zien waarbij Pieck reageerde met de woorden:

Meneer van de Ven, heeft u wel eens gedacht aan een normaal paaltje, en nog zo'n paaltje met een plank eroverheen waar mensen op kunnen zitten. En misschien iets voor in de rug, zodat het makkelijk zit.

Toen realiseerde Van de Ven zich dat het succes van Anton Pieck vooral te danken is aan eenvoud, spontaniteit en niet het intelligente. Hij voegt er nog aan toe:

En nu ik er op terugkijk, zeg nou zelf; dit heeft geen donder romantiek.

Zie ook