Bord bij ingang Efteling Museum in 2005

De tentoonstelling 200 jaar Hans Christian Andersen vond plaats in het Efteling Museum van 2 april tot en met 30 oktober 2005 ter ere van de 200e geboortedag van Hans Christian Andersen.

De expositie focust op de vier Andersen-sprookjes die op dat moment in het Sprookjesbos te vinden zijn: de Rode Schoentjes, de Kleine Zeemeermin, het Meisje met de Zwavelstokjes en de Chinese Nachtegaal. Tentoongesteld waren uitvergrote ontwerptekeningen en maquettes voor deze sprookjes. Deze maquettes waren ook te bezichtigen tijdens de tentoonstelling De 30 Sprookjes uit het Efteling Sprookjesbos in 2019.

Ook werd de kast met de Nieuwe Kleren van de Keizer, die vroeger in het Sprookjesmuseum stond, in het Efteling Museum geplaatst. De kast verdween pas weer bij het openen van de tentoonstelling 65 jaar Efteling in 2017.

Daarnaast waren er bijzondere knipselcreaties te zien van de Vereniging voor Papierkunst. Dit omdat Hans Christian Andersen zelf ook een groot papierkunstenaar was. Terwijl hij zijn verhalen vertelde, knipte hij fijne elfjes, trollen en allerlei dieren. Op zaterdag en zondag 28 en 29 mei werden in het museum livedemonstraties gegeven door zes leden van de vereniging.