Vogel Rok
Rokcd.jpg
attractiemuziek van Vogel Rok
Uitgebracht april 1998
2000 (heruitgave)
Genre attractiesoundtrack
Duur 13:40
Label Biem/Stemra
Muziekalbums

Vogel Rok is een cd-single die de Efteling in 1998 uitbracht tegelijkertijd met de opening van de gelijknamige attractie en die later in 2000 is heruitgebracht in een kleine oplage. De cd bevat alle composities die Ruud Bos voor de achtbaan in het donker heeft geschreven.

Inhoud

De eerste track is de ritmuziek zoals je die hoort aan boord van de achtbaantreintjes.

De tweede track Entree behelst de suite die te horen is in de wachtrijen en in de opstaphal. Van 1998 tot en met 2006 werd deze bijna twaalf minuten durende suite in een loop continu afgespeeld. Sinds 2007, toen er een nieuwe verkorte wachtrij kwam, werd de suite in stukken verdeeld. Ieder segment van de suite is nu op een andere plek in de wachtrij te horen.

De suite bestaat uit zes segmenten:

  • 00’00” - 02’12”: een ambientachtig thema met elektronische piano en strijkers
  • 02’13” - 03’19”: een energetisch stuk actiemuziek met een stevige climax
  • 03’20” - 06’33”: een rustig, dromerig thema met strijkers en een solo voor fluit en viool
  • 06’34” - 08’14”: een hoofdzakelijk elektronisch arrangement met veel drums en synthesizers
  • 08’15” - 10’42”: een oosters thema voor bandoneon, gitaar en cymbalen
  • 10’43”- 11’50”: een variatie op het Vogel Rok-thema, maar met meer drum

De laatste track met de wel heel vreemde naam '!' is niet meer dan de krijs van Vogel Rok. Deze was destijds niet in de attractie aanwezig, maar sinds de nieuwe wachtrij is een vogelkrijs wel zo nu en dan te horen door de opstaphal.

Achtergrond

De cd

Alhoewel de tracks worden toegeschreven aan Vogel Rok zelf, vermeldt de hoes wel dat de arrangementen van de hand van Ruud Bos zijn. De voorkant van het cd-doosje kent geen cover of boekje, maar een transparante deksel waar alleen de naam Vogel Rok op staat afgedrukt. Op de hoes (ontwerp Robert-Jaap Jansen) achterop het doosje zijn foto's te vinden van angstige mensen, gefotografeerd door Euro Color Creative. De cd is uitgegeven door Gloria & Stoutenbeek Special Projects v.o.f. onder nummer GS-EF-0066. In het cd-doosje stak ook een klein geel veertje.

Hoezen van editie 1998 (links) en 2000

De single was een verrassing voor liefhebbers. Het was voor het eerst dat de muziek van een nieuwe attractie al op de openingsdag ervan in de winkeltjes te krijgen was. De cd vond dan ook gretig aftrek en was zeer snel uitverkocht. In 2000 bracht het park hem daarom opnieuw uit, met een iets andere cover: de overwegend blauwe van de 1998-editie is vervangen door een eenvoudiger ontwerp met de naam en een veer in het wit. Ook deze cd was in rap tempo niet meer verkrijgbaar.

De complete wachtrijmuziek is buiten deze cd niet uitgegeven, maar in 2022 verscheen het album Wereld van Sindbad waarop de eerste vijf segmenten zijn opgenomen. De ritmuziek is naast voornoemd album ook gepubliceerd op de alba Wonderlijke Muziek van de Efteling (versie 1998), Efteling CD 1, Wonderlijke Efteling Muziek en Betoverende Efteling Melodieën (beide versies).

Bij de eerste uitgave van de cd was nog geen sprake van de lasershow in de wachtrij van de attractie, dus de muziek daarvan (Standing in Motion van Yanni) is niet opgenomen op het album.

Tracklist

De achterkant van de cd-case
Vogel Rok
Nr. TitelSchrijver(s) Duur
1. "Vogel Rok" (De Vlucht Door Het Duister)Ruud Bos 1:31
2. "Vogel Rok" (Entree)Ruud Bos 11:50
3. "Vogel Rok" (!)  0:03
13:40

Vrijwel alle muziek op de cd-single werd in 2022, bij de opening van de eerste nieuwe attractie in de Wereld van Sindbad, Sirocco, opgenomen op het album "Wereld van Sindbad".