Yanni is een toetsenist en componist, geboren als Yiannis Hrysomallis (Γιάννης Χρυσομάλλης) op 14 november 1954 in Kalamata, Griekenland. Hij is bekend van de oude lasershowmuziek van Vogel Rok.

Yanni in de Efteling

Standing in Motion, live op de Akropolis, remastered
→
Zie voor meer informatie: Lasershow (Vogel Rok)

De muziek van Yanni werd van 1999 tot en met 2001 bij Vogel Rok gebruikt in de lasershow in de wachtrij van die attractie. Een ingekorte versie van het nummer 'Standing in Motion' is hiervoor gebruikt, afkomstig van zijn doorbraak-CD Live at the Acropolis uit 1993.

Over Yanni

Yanni

Yanni is autodidact op muziekgebied. Tijdens zijn studie (psychologie) in Minnesota sloot hij zich aan bij de groep Chameleon waarmee hij geruime tijd getourd heeft. Na zijn studie wilde hij zich toeleggen op het schrijven van filmmuziek. Vanaf 1984 is hij zelf instrumentale albums gaan maken.

Het commerciële succes bleef lange tijd uit, maar na een paar Grammy-nominaties begin jaren 90, brak hij dan eindelijk ook commercieel door met het album Live at the Acropolis dat op 23 september 1993 werd opgenomen in het 2000 jaar oude Odeion van Herodes Atticus in Athene.

Tussen 1993 en 2000 maakte Yanni geen nieuwe albums, behalve enkele concertregistraties. Zijn succes werd alleen maar groter en eind jaren 90 kreeg hij zelfs de gelegenheid om concerten te geven bij de Taj Mahal en in de Verboden Stad in Peking.