Yanni is een toetsenist en componist, geboren als Yiannis Hrysomallis (Γιάννης Χρυσομάλλης) op 14 november 1954 in Kalamata, Griekenland. Hij is bekend van de oude lasershowmuziek van Vogel Rok.

Yanni in de Efteling

De muziek van Yanni werd in de eerste twee jaar na opening van Vogel Rok gebruikt in een lasershow in de wachtrij van die attractie. Het nummer 'Standing in Motion' dat hiervoor is gebruikt is afkomstig van de CD Live at the Acropolis uit 1993.

Lex Lemmens heeft zich in een interview[1] laten ontvallen dat hij dat nummer gekozen heeft nadat hij het hoorde bij The Fountain of Nations (een waterorgel) in Epcot, Orlando. Het nummer is daar nog steeds te horen.

Over Yanni

Yanni

Yanni is autodidact op muziekgebied. Tijdens zijn studie (psychologie) in Minnesota sloot hij zich aan bij de groep Chameleon waarmee hij geruime tijd getourd heeft. Na zijn studie wilde hij zich toeleggen op het schrijven van filmmuziek. Vanaf 1984 is hij zelf instrumentale albums gaan maken.

Het commerciële succes bleef lange tijd uit, maar na een paar Grammy-nominaties begin jaren 90, brak hij dan eindelijk ook commercieel door met het album Live at the Acropolis dat op 23 september 1993 werd opgenomen in het 2000 jaar oude Odeion van Herodes Atticus in Athene.

Tussen 1993 en 2000 maakte Yanni geen nieuwe albums, behalve enkele concertregistraties. Zijn succes werd alleen maar groter en eind jaren 90 kreeg hij zelfs de gelegenheid om concerten te geven bij de Taj Mahal en in de Verboden Stad in Peking.