Detail met een van de Zes Zwanen

In 2022 bracht de Efteling een set tafellinnen uit, in beperkte oplage geproduceerd in samenwerking met het Textielmuseum in Tilburg.

Hoitsma, De Kroon en Douwenburg bekijken ontwerpen van Pieck

Naar aanleiding van het 70-jarig jubileum van de Efteling is een samenwerking aangegaan met het TextielLab, de professionele werkplaats van het Textielmuseum. Het kostuumatelier van de Efteling maakte al langer gebruik van de diensten van het TextielLab voor het produceren van speciale kledingitems voor gebruik in het park, zoals een gedeelte van het kostuum van Klaas Vaak en items voor de parkshow Raveleijn. Hoofd-kostuumontwerper van de Efteling Carla de Kroon heeft om te markeren dat ze 25 jaar in dienst was een theedoek ontworpen en laten maken bij het TextielLab. Dit was zo'n succes dat besloten is een speciale lijn tafellinnen te ontwikkelen en te verkopen als bijzonder souvenir voor het Efteling-jubileumjaar.

Douenburg aan het tekenen

Grafisch ontwerper bij de Efteling Jasper Douenburg ontwierp de textiellijn. Hij had nog niet eerder voor damast gewerkt dus kreeg daarbij informatie van de conservator van het museum, Sjouk Hoitsma, over de mogelijkheden, gebruiken en beperkingen als het aankomt op damast. Zo zijn herhaalde patronen en de natuur klassieke thema's.

Het Eftelingse damast, en eronder het Pieckse damast uit 1934, zijn in de vaste opstelling van het TextielMuseum te zien

De damast-ontwerpen die Anton Pieck maakte voor de 25e verjaardag van prinses Juliana in 1934 en die zich in de museumcollectie bevinden zijn ook gebruikt ter inspiratie. Pieck maakte die ontwerpen in opdracht van de firma W.J. van Hoogerwou en Zonen, damastfabrikanten uit Boxtel die het geschenk aan Juliana aanbood. Dit heeft een rand van bloemknopmotieven, in elke hoek is een kroon aangebracht en in het midden Juliana's wapenschild en de letter J.

Het thema van het Efteling-ontwerp is het Sprookjesbos, gebruik makend van geheel nieuwe tekeningen. Je ziet de bosrijke omgeving met op het tafellaken verschillende, en op de servetten steeds één sprookje: bijvoorbeeld De Indische Waterlelies, Roodkapje en De Zes Zwanen. In de rand zitten diertjes verstopt. Er is gekozen voor neutrale, natuurlijke tinten gecombineerd met frisse felle tinten. In het tafellaken en de tafelloper zit bovendien een feestelijke zilverdraad verwerkt.

De set bestaat uit:

  • Tafellaken (160x300 cm, € 175,-, 150 stuks)
  • Tafelloper (160x60 cm, € 45,-, 200 stuks)
  • Set van twee servetten (55x55 cm, € 30,-, 300 stuks)
  • Theedoek in drie verschillende kleuren (50x70 cm, € 20,-, grotere oplage)

Vanwege de beperkte oplage konden geïnteresseerde kopers zich in mei 2022 inschrijven op één van de items om deze in juni te kunnen kopen In den Ouden Marskramer. De resterende voorraad werd na 30 juni aldaar vrij verkocht.

Het Efteling-damast kreeg een plek in de vaste opstelling van het TextielMuseum, in de damastweverij, waar het heden te zien is. Eronder wordt het werk van Pieck voor prinses Juliana uit 1934 getoond.