Een moer met certificaat

Een Python-aandenken of ook wel Python Moer is een souvenir ter gelegenheid van het afbreken van een groot deel van de oorspronkelijke Python, begin 2018. Het aandenken bestaat uit een op een sokkeltje geplaatste, originele moer uit de Python.

De grote versie heeft geen serienummer op de sokkel

Er zijn vijfhonderd genummerde exemplaren van gemaakt, waarbij de moeren handmatig voorzien zijn van een speciale beschermende coating. Het aandenken is 5 x 5 x 7 cm groot en kostte € 30,- per stuk. Bij de gesokkelde moer zit ook een klein certificaat van echtheid aan een elastiekje, 'ondertekend' door Efteling-directeur Fons Jurgens. Daarnaast zijn er van honderdvijftig grotere moeren ook souvenirs gemaakt. Deze moeren waren niet te koop, maar alleen te winnen. De grotere moeren zijn maar liefst 12,5 x 12,5 x 15 cm groot, met een gecommuniceerde waarde van € 75,- per stuk. Meedoen met de winactie kon op de website van de Efteling, via de Efteling Facebook pagina en via Efteling Kids Radio.

Naast de moeren bracht de Efteling ook andere Python-souvenirs uit bij deze gelegenheid. Deze souvenirs bestaan uit een driedelige set Python-pins met de drie verschillende, chronologisch geordende Python-logo’s en een hoodie met het huidige Python-logo. De driedelige pinset kost € 14,- en de hoodie € 35,-, verkrijgbaar in de maten S tot en met XL.

Drukte in (een soort van) rij op weg naar de souvenirkar waar op 31 maart oude Python-moeren worden verkocht.

De vijfhonderd moeren waren enkel verkrijgbaar in de ochtend van zaterdag 31 maart 2018 bij een souvenirwagen naast de Game Gallery. Die ochtend vormde zich dan ook een lange rij voor het verkooppunt en alle exemplaren waren binnen twee uur uitverkocht. Per persoon kon maar één moer gekocht worden, en uiteraard verscheen een deel van de moeren nog diezelfde dag op Marktplaats tegen beduidend hogere vraag- dan adviesprijzen.

Er is wat onduidelijkheid over waar in de Python de moeren nu precies vandaan komen. Op de website berichtte het park eerst dat deze "uit de kolommen, waar de oude baan op rustte" zijn gehaald, maar later werd op Twitter bevestigd (wat qua maat en kleur ook logischer lijkt) dat de moeren afkomstig zijn uit de lifthill die bij de herbouw van de attractie gewoon bleef staan. Dit laatste roept dan wel de vraag op of een ritje in de achtbaan nu nog wel veilig is.

Zie ook