Uitzicht op de put en pompen vanaf het pad

Put X1 is een complex van putten en bijbehorende pompen tussen Joris en de Draak en de verste bocht van de Piraña. Het is voor bezoekers goed te zien vanaf het pad. "X1" is de aanduiding voor dit opvallende onderdeel van de waterhuishouding van het park in het blokdiagram met pompen, putten en leidingen dat onder andere het Klaterwater-systeem documenteert. Het is onduidelijk of dit de 'officiële' naam is van deze watermanagementfaciliteit.

Bij Put X1 komen buizen naar het water van de Piraña, de Vliegende Hollander (binnendeel en de voormalige Kanovijver buiten), het moeras van Joris en de Draak, de Karpervijver en de Python bij elkaar. De putten van deze ondergrondse leidingen liggen achter een halfhoog muurtje in de stijl van Joris en de Draak (compleet met lantaarns); symmetrisch met een gelijkelijk aangekleed vierkant aan het Python-uiteinde van deze muur, dat overigens niet als put fungeert maar als oversteek naar het terras van De Kombuys. Twee als 'schatkisten' gedecoreerde pompen staan er vlak achter, afgeschermd met een schapenhekje.

Een groene bedieningskast dient om een en ander ter plekke in en uit te schakelen, en heeft het opschrift "Pomp P-1 DVH / Pomp P-2 Joris / Pomp P-3 Python / Pomp P-4 Piranha [sic]", maar bediening kan waarschijnlijk ook op afstand via het computernetwerk van het park. Middels een aantal korte dikke slangen kunnen verschillende configuraties tussen de pompen en de leidingen gemaakt worden, bijvoorbeeld om specifiek water uit de Vliegende Hollander naar een bergingslocatie te pompen om onderhoud te verrichten (iets dat nogal eens voorkomt).

Het complex in zijn huidige vorm werd tegelijk aangelegd met Joris en de Draak in 2010, maar de twee pompen werden pas eind 2012 gedecoreerd. Ze waren eerst simpelweg in een industriële geeltint gespoten.

Normaal gesproken worden de traanplaatdeksels van de putten achter het muurtje aan het oog onttrokken middels een houten vlonder, maar als er veel werkzaamheden plaatsvinden wordt deze verwijderd waardoor er meer techniek zichtbaar is.