De Kleine Zeemeermin

De Kleine Zeemeermin is een musicalproductie die van 17 november 2004 tot 3 april 2005 in het Efteling Theater gespeeld werd. 85.000 bezoekers zagen de show.

In de Efteling was het de tweede avondvullende musical op de planken van het nieuwe theater. Net als de voorganger Doornroosje betrof het een reeds bestaande productie van Studio 100 die al van 31 maart tot en met 23 mei 2004 in Vlaanderen gespeeld had. Ze werd speciaal voor de Efteling bewerkt en voorzien van een Nederlandse cast.

De show werd gehouden op woensdagmiddag en vrijdagavond, in de weekends en tijdens de feestdagen waren er dagelijks twee voorstellingen. Buiten de openingstijden van het park was de voorstelling te bezoeken in combinatie met een bezoek aan het Sprookjesbos en de attractie PandaDroom. Tijdens de Winter Efteling 2004-2005 was er de mogelijkheid de musical te zien met of zonder parkbezoek. Ook een diner voor- of achteraf in Applaus was mogelijk.

Verhaal

De musical was gebaseerd op het sprookje van Hans Christian Andersen, waarmee de show de voorloper was van het jubileumjaar 2005 waarin de 200e geboortedag van de Deense sprookjesschrijver wereldwijd werd gevierd en waarvoor ook in de Efteling speciale aandacht was.

De voorstelling gaat over de zeemeermin. Op klaarlichte dag wordt het schip van de prins overvallen door een hevige storm. Wanneer het zinkt en de prins dreigt te verdrinken, brengt de kleine zeemeermin hem op het droge. Bij die redding wordt ze hopeloos verliefd op hem. Ze zingt met haar heldere stem een betoverend lied en duikt nog vóór hij wakker wordt, terug in de zee. Uiteindelijk komt ze toch samen met de prins.

De cast

Nederlandse cast

Speciaal voor de Efteling werd een Nederlandse cast samengesteld:

  • Kim-Lian van der Meij als Kleine Zeemeermin
  • Mariska van Kolck als Annemoon, de boosaardige zeeheks
  • Joost de Jong als de stoere prins Barend
  • Lone van Roosendaal als Sanne-Moon, dochter van de zeeheks
  • Raymond Kurvers als Guus Garnaal
  • Ton Peeters en Thijs van Aken als haai/oester.

Kathleen Aerts, destijds zangeres bij K3, speelde tijdelijk de hoofdrol van 19 januari 2005 tot eind februari 2005 in het Efteling Theater.

Oorspronkelijke cast

In de oorspronkelijke Vlaamse versie had Free Souffriau de hoofdrol van de Kleine Zeemeermin. De cast bestond verder uit: Peter Stassen als prins, Luk D'Heu als Koning Neptunus, Peter Thyssen als Guust Langoust(ine), Wendy van Wanten als Annemoon, Britt Van Der Borght als Jeanne-Moon, Dirk Lavrysen als Koning, Hilde Weber als Afrodit.

Versie in het Efteling Theater

Voor de tweede musical in het Efteling Theater viel de keuze op De Kleine Zeemeermin omdat de relatie met Studio 100 goed was, en de Efteling zelf op dat moment geen ervaring had met het realiseren van grote producties. In het persbericht van 23 april 2004 zegt Olaf Vugts:

We werken opnieuw samen met Studio 100, waarmee we al jaren een goede relatie hebben en dat erg succesvol is bij jonge gezinnen. De Kleine Zeemeermin, die afgelopen 2 april in België in première ging, zal in Nederland alleen in ons theater te zien zijn. Bovendien hebben we de vrijheid om de musical aan te passen voor het Nederlandse publiek en er ook bekende Nederlanders in te zetten. Wij zijn heel enthousiast omdat we straks een echte Nederlandse première kunnen presenteren!

De versie in het Efteling Theater kende enkele aanpassingen ten opzichte van de originele Vlaamse versie. Zo werden enkele namen aangepast voor het jonge Nederlandse publiek, zoals Guust Langoust die Guust Garnaal werd en Jeanne-Moon werd Sanne-Moon. Het personage Afrodit, de vrouw van Neptunus, is in de Nederlandse versie niet te zien. Het nummer "Wat een soep" kreeg een andere tekst en werd "Hekserij". Enkele nummers zoals "Wie o wie is zij?" werden geschrapt. Aan de decorstukken werd ook wat veranderd. Zo is er in de Efteling een ander scheepswrak gebruikt. In de Vlaamse versie zwemt de Zeeheks rond doordat ze in de mond van een groot zeemonster staat, met als Eeuwige Vlam een vuurimitatie met een wapperend stuk stof. In de Efteling-versie heeft de Zeeheks geen zeemonster maar grote tentakels waarbij één van de tentakels de bol met Vlam ondersteunt. De Vlam bestaat uit losse flikkerlampjes.

Promotie

Het beeld van de Kleine Zeemeermin

Ter promotie van de musical stonden bij diverse waterpartijen in het park verbodsbordjes opgesteld: verboden te vissen naar zeemeerminnen. Ook werd een groot kunststoffen beeld van een zeemeermin geplaatst midden op het Theaterplein omringd met bloemen. Het heeft ook na afloop van de musical daar nog twee jaar gestaan, tot het op last van André Rieu verwijderd werd om ruimte te maken voor zijn concert. Het beeld werd verplaatst naar de parkeerplaats, waar het in november 2011 pas werd opgeruimd.

Cd en dvd

Cover van de dvd van de musical De Kleine Zeemeermin

Een registratie van de shows van 29 en 30 januari 2005 werd gebruikt om een dvd samen te stellen die werd uitgegeven door Studio 100, zowel los verkrijgbaar als in combinatie met een cd met de liedjes uit de voorstelling.

Koop bij bol.com

Voor de opname werd een mix van Nederlandse en Vlaamse acteurs gebruikt met Kathleen Aerts als De Kleine Zeemeermin. Er deden acteurs mee in de registratie die afweken van de vaste casts, waaronder: Kirsten Cools als Zeeheks, Hetty Feteris als Sanne-Moon (waar ze understudy voor was) en Bart Poulissen als Neptunus. Op de dvd staan als extra's enkele clips van liedjes uit de Vlaamse versie zoals "Wie o wie is zij?", opgenomen in de Koningin Elisabethzaal te Antwerpen op 17 en 18 april 2004.

Prijzen en arrangementen

Vanaf 3 mei 2004 was er de mogelijkheid om een arrangement te boeken, bestaande uit entree voor de show en tweeënhalf uur voor aanvang toegang tot het Sprookjesbos en de attractie PandaDroom. Voor een derde langs kaartje betaalde je € 30,- p.p., tweede rang: € 32,50 p.p. en eerste rang: € 35,-- p.p. Het arrangement was uit te breiden met een driegangenbuffet in theaterrestaurant Applaus of een overnachting in het Efteling Hotel.