Een dagtoerist, dagbezoeker, daggast of soms dagjesmens is een bezoeker die binnen één dag een toeristische attractie, zoals de Efteling bezoekt, en daarna weer naar huis gaat. Dit als antoniem van de verblijfsgast die gebruik maakt van een overnachting ter plaatse.

Dagtoeristen vormen het grootste deel van de Eftelingbezoekers, wat er voor zorgt dat de Efteling regelmatig maatregelen neemt om zoveel mogelijk conversie uit hun bezoek te halen.

De dagtoerist is graag op tijd in het park, om zoveel mogelijk tijd voor z'n geld te krijgen. De Efteling lost dit op door tickets via internet en in supermarkten te verkopen. Zo worden de kassa's ontlast en ontstaan er minder lange rijen. Bezoekers zijn hierdoor sneller binnen, meer tevreden, en hebben na binnenkomst gevoelsmatig meer tijd om nog een kopje koffie te consumeren alvorens het park in te trekken.

Een klassiek beeld van een gezin dagtoeristen is niet compleet zonder koelbox, al dan niet in een buggy, waarin zelfgesmeerde broodjes worden meegenomen. De koelbox is inmiddels grotendeels uit het parkbeeld verdwenen, maar de dagtoerist heeft nog steeds vaak de neiging om aan het eind van zijn dagbesteding thuis of onderweg te eten, zodat er niet teveel geld op de plaats van de dagattractie wordt uitgegeven. Parken als de Efteling proberen dit tegen te gaan met ruimere openingstijden, avondopenstellingen, eetgelegenheden en snackpunten bij de uitgang, een slotshow of koppelverkoop met een aansluitende tijdsbesteding, zoals een musical.

Ook probeert de Efteling meer omzet te halen uit toeristen, door ze over te halen tot een meerdaags verblijf. Hierdoor bereikt de Efteling een grote groep mensen, aangezien een dagtoerist binnen een schappelijke afstand van de attractie moet wonen om de heen-en-weer reistijd op één dag acceptabel te houden. Met meerdaagse verblijven wordt het publiek vergroot met toeristen uit het noorden van Nederland en de diverse omliggende landen; een langere reistijd is immers acceptabel bij meerdaags verblijf. De eerste behoefte daarbij is natuurlijk een overnachtingsplaats, zoals een hotel of vakantiehuysje.

Zie ook