Ezeltje Strek Je krijgt een feestsjaal om
Impressie van de verjaardag

De vijftigste verjaardag van Ezeltje Strek Je werd de hele maand mei 2006 gevierd rondom de goudpoepende automaat Ezeltje Strek Je op het Herautenplein.

De hele maand lang had je als je geld inwierp kans op één van de vijftig groene munten die uit de aars van de ezel konden komen, en bij de Gastenservice ingeruild konden worden voor een prijs, zoals kaartjes voor de musical Annie of een overnachting in het Efteling Hotel. Een vergelijkbare actie werd vijf jaar later georganiseerd onder de naam Ezel van Slag. Bij aankoop van koffie of thee met iets lekkers erbij in de Kleyne Klaroen kreeg je een gratis jubileum-pin.

Het hoogtepunt van de verjaarsviering was echter op zes mei, waarvoor ezels uit heel het land uitgenodigd werden. Wegens de overweldigende hoeveelheid aanmeldingen moest de Efteling de inschrijving zelfs voortijdig sluiten. Onder de gasten bevonden zich merries en ruinen uit Sprang Capelle, veulentjes uit Tilburg, pakezels, muilezels en zelfs de enorme en nogal zeldzame Poitou-ezel. Heel bijzonder was de aanwezigheid van de ezelin Sisi uit Baarle Nassau, die met haar veertig jaar bijna net zo oud was als Ezeltje Strek Je zelf.

Om elf uur werd het plein gevuld met de ezels en baasjes uit alle hoeken van het land. Er was een kraam met Ezeltje-merchandise, Roodkapje en de Vliegende Fakir vermaakten kinderen met een spelletje ezeltje-prik en de Molenaarszoon was aanwezig om het toegestroomde publiek te verhalen over hoe hij Ezeltje Strek Je in zijn bezit had gekregen en hoe het hen sindsdien verder was vergaan. Na deze sprookjesachtige toespraak werd een verjaardagslied ingezet en na een 'Lang zal hij leven in de gloor-ii-aaah' werd een groentetaart van twee bij drie meter onthuld, wat voor een ware stormloop van hongerige ezels zorgde.

Als afsluiter werd Ezeltje Strek Je voorzien van een gebreide jubileum-sjaal en ook alle aanwezige ezels kregen zo'n sjaal mee, ter herinnering aan een gezellig Eftelingfeestje.