De Sprookjestuin
Ontwerp voor De Chinese Nachtegaal

De Sprookjestuin was een tijdelijk evenement dat in Eindhoven werd gehouden naar aanleiding van het zestig jarig jubileum van Philips in 1951. De Sprookjestuin was de inspiratiebron voor Peter Reijnders om bij de Efteling in 1952 een Sprookjesbos te openen.

Omdat de tweede wereldoorlog Philips had verhinderd aandacht te besteden aan haar vijftig jarig bestaan, wordt het zestig jarig jubileum in 1951 groots gevierd. Natuurlijk in en rond de fabrieken, maar ook voor de burgers van Eindhoven werd een feestelijk evenement georganiseerd: het Stadswandelpark werd een pinkstervakantie lang omgetoverd tot Sprookjestuin met uitbeeldingen van de sprookjes van Andersen en de gebroeders Grimm. Het geheel werd ontworpen door Rolf Paton.

Peter Reijnders, als uitvinder in dienst bij Philips, is onder de indruk van het succes van de tuin en wil hem behouden voor Eindhoven, bijvoorbeeld door hem opnieuw op te bouwen bij de Genneper Watermolen. Dat lukt niet: de tuin blijft maar één week in stand en decors worden aan de gemeente Wassenaar verkocht. Het idee laat hem echter niet los. Als niet veel later zijn zwager R.J.Th. van der Heijden, burgemeester van Loon op Zand hem vraagt om meer mensen naar zijn nieuwe speeltuin te krijgen, ziet Reijnders een Sprookjespark voor zich, zoals de Sprookjestuin, maar dan met een permanent karakter. Een park waarin de uitbeeldingen door middel van technieken levensecht moesten overkomen. Hiermee was het idee ontstaan voor het Sprookjesbos.