Spookslot
Albumhoes
geluid van het Spookslot
Uitgebracht 5 sep 2022
Genre attractiesoundtrack
Duur 14:35
Muziekalbums

Spookslot is een compact muziekalbum ("EP") van vier tracks gerelateerd aan het Spookslot. Het werd door de Efteling uitgebracht op streamingdiensten op 5 september 2022, de dag na de sluiting van die attractie. Het is niet op fysieke drager uitgebracht.

Op het album is een selectie van de soundtrack van de attractie vereeuwigd. De eerste track is het eponieme geluid van de Jammerende Man die sinds 1987 in de wachtrij zat. Vervolgens het verhaal verteld door Tom van Beek dat in de voorshow klonk met op de achtergrond het gezoem dat te horen was in de gangen van het Spookslot.

De derde track, ‘Slotplein’, is een benadering van de muziek en effecten uit de hoofdshow zoals die van 1989-2022 klonk. De diverse effecten, muziek en gezang uit de 'prelude' tot de Danse Macabre werden opnieuw gemixt uit het bronmateriaal; vreemd genoeg werden echter nieuwe geluiden gebruikt voor de bel en de kerkklok. In de nieuwe mix komt ook het gezang van de monniken niet meer overeen met de originele versie, aan het begin van het gezang wordt een kort fragment herhaald. Na de prelude gaat de track verder met de macabere dans, maar in een versie die nooit in het Spookslot te horen is geweest: het is een nieuwe opname van het werk van Saint-Saëns. Het geeft een indruk van de muziek die er klonk, maar is vanwege auteursrechten niet de in het slot gebruikte opname van dirigent Dutoit met het Londense Philharmonia Orchestra, maar een speciaal door René Merkelbach opnieuw opgenomen versie, die daarmee voor de Efteling vrij te gebruiken is op dit album. De nieuwe versie is ook gebruikt voor een videoregistratie van de show die op YouTube geplaatst werd. Track vier, 'Danse Macabre' is nogmaals dezelfde Danse Macabre-opname, maar dan als losse track.

Spookslot - EP
Nr. Titel Duur
1. "Jammerende Man" (Spookslot, Efteling) 1:45
2. "Verhaal van het Spookslot" (Spookslot, Efteling) 2:33
3. "Slotplein" (Spookslot, Efteling) 6:28
4. "Danse Macabre" (Spookslot, Efteling) 3:47
14:35