Het logo van de Mini Efteling

De Mini Efteling is een klein pretparkje bij een woonhuis in het Brabantse Nieuwkuijk, geopend in 1985 en opgericht en geëxploiteerd door verschillende jeugdige Eftelingliefhebbers. De Mini Efteling is geen officieel bedrijf en wordt draaiende gehouden door vrijwilligers. Het park is alleen, na reservering, op zaterdag te bezoeken voor groepen.

Bezoekers in de Efteling-les met miniatuur-bouwsels
Het personeel in 2010
Het personeel in 1990 met Irene Moors

Algemene informatie

De Mini Efteling is op reservering elke zaterdag in het jaar geopend. Bezoekers, veelal groepen kinderfeestjes en gezinnetjes, worden in drie uur rondgeleid langs alle bezienswaardigheden. De entreeprijs bedraagt € 5,00 en kinderen t/m drie jaar mogen het park gratis bezoeken. Bijna alle attracties vormen een showtje; ze zijn klein van formaat en gebouwd op podia waardoor ze door bezoekers vanaf bankjes te zien zijn.

Attractieaanbod

  • Efteling-les (met miniatuur-attracties)
  • Poppenkast
  • Carnaval Festival
  • Spookslot
  • Bakker van Bommelen
  • Elfenshow
  • Sprookjestuin

Geschiedenis

1985 - 1990

De Mini Efteling opende in 1985 met een eigen nagemaakt Carnaval Festival. Van lege melkflessen, vele liters verf en piepschuim worden meterslange decors opgetrokken. Door middel van platenspelers en andere kleine motoren bewegen alle figuren. Het was lopend te bezichtigen. Enkel wat vrienden en familie van de oprichter, Erwin van Veldhoven, kwamen destijds langs om zijn creatie te bezoeken. In de daaropvolgende jaren breidt het parkje uit met een aantal nagemaakte sprookjes en attracties, en het parkje komt een aantal keer op de landelijke televisie. De Mini Efteling wordt vast geopend op iedere zaterdag en bezoekers kunnen zich aanmelden voor een rondleiding door het parkje waarvan er drie per dag gehouden worden. Het park wordt een behoorlijk succes en een bezoek aan de Mini Efteling wordt het hoogtepunt van veel kinderfeestjes.

In 1990 wordt de Elfenshow geopend ter ere van het 5-jarig jubileum van het park. De attractie bestaat uit een exotisch decor met een aantal trollen en elfen, die door middel van een verhaal met elkaar verbonden worden in een 5 minuten durende show. Later dat jaar wordt een Holle Bolle Gijs gebouwd en in gebruik genomen door Irene Moors. De Elfenshow, het Carnaval Festival en enkele sprookjes behoren dan tot het attractieaanbod. In 1991 wordt een vaste poppenkastvoorstelling, gebaseerd op de verhalen van de poppenkast in de Efteling, aan dat lijstje toegevoegd. Het park ontvangt in dat jaar haar 1000e bezoeker.

Bakker van Bommelen
Het gerenoveerde Carnaval Festival, hier Duitsland te zien

1991-1995

Contact met Paul Beck

Eftelingdirecteur Paul Beck hoort van het park en draagt het een warm hart toe. Hij komt zelf, onder andere met de kinderfeestjes van zijn kinderen, verschillende keren naar het parkje. Hij opent in 1992 de attractie Bakkerij van Bommelen, waarin het verhaal van twee verdwaalde bakkers-laven en de vele pratende broodjes wordt verteld. De show wordt, nog steeds, door veel bezoekers als de leukste attractie ervaren. De show is te bezichtigen vanuit een centrale zitplaats, waar later meerdere attracties omheen zullen worden gebouwd. De Efteling schenkt een grote Langnek, die eerder door de Efteling bij beurzen en stands te zien was, aan het park. De Efteling en de Mini Efteling spreken af dat de laatste het eigen logo op basis van Jokie blijft voeren en attracties uit de Efteling zo natuurgetrouw mogelijk nabouwt.

In 1993 wordt een behoorlijk accurate miniatuur-versie van het Spookslot geopend door presentatrice Sandra Reemer. De bezoekersaantallen stijgen per week en steeds meer vrijwilligers uit Nieuwkuijk en omstreken worden opgeroepen om groepen te begeleiden, attracties handmatig te besturen en onderhoud te plegen.

In samenspraak met Efteling-merchandisehoofd Annette Vishers wordt een souvenirwinkel met Pardoes-souvenirs ingericht, de dan nieuwe mascotte, die wordt geopend door Henny Knoet. De Efteling verkoopt de poppen tegen inkoopprijs aan de Mini Efteling, die ze tegen de reguliere prijs mag verkopen. Dat bedrag is echter fors voor de gemiddelde Minibezoeker waardoor de winkel snel weer sluit.

Michel den Dulk als directeur

In 1994 wordt de dan 15-jarige Michel den Dulk benoemd tot 'directeur' van het park. Het Carnaval Festival wordt opgeknapt; de hele show wordt opnieuw uitgevoerd en aan de hand van honderden foto's van het originele Carnaval Festival wordt de show tot in de kleinste details nagemaakt. Bezoekers worden voortaan verzocht in polonaise langs de decors te wandelen. Chiel van Praag, presentator van de Staatsloterijshow die dat jaar in de Efteling wordt opgenomen, opent de attractie.

In 1995 bestaat het park tien jaar en als blijk van waardering schenken Paul Beck en Reinoud van Assendelft de Coningh duizend euro aan het park. Van Assendelft opent tevens de nieuwe attractie van dat jaar: Graaf Griezelsteyn. Alle personeelsleden spelen samen de WereldvolWonderenshow die vanwege succes door het hoge drama- en humorgehalte een aantal jaar te zien zal zijn.

1995-2008

Problemen met de Efteling

Mini Carnaval Festival in 2010

Inmiddels is de zolder van het gebouw waarin de Mini Efteling gevestigd is behoorlijk volgebouwd en in 1998 wordt er voor het eerst weer een attractie toegevoegd: de Vogel Rok-lasershow, die bestaat uit een kleine lichtshow en een bewegende miniatuur-versie van de kop van Vogel Rok.

Lex Lemmens fungeert als de vaste contactpersoon bij de Efteling, met als taak om het kleine parkje een beetje onder controle te houden zodat het niet al te veel in het vaarwater van zijn grote voorbeeld komt. Nieuwe attractie-ideeën worden aan hem voorgelegd. Niettemin krijgt de Mini Efteling voor het eerst in haar bestaan problemen met de B.V.: De Efteling wil dat de Mini Efteling hun nieuwe folder voor 1998 onmiddellijk terugtrekt, uit alle verdeelpunten laat weghalen en vernietigt. De Efteling heeft bezwaren tegen de manier waarop de Mini Efteling zonder toestemming Vogel Rok heeft afgebeeld op de cover van de nieuwe folder, middels een tekening van Michel den Dulk. De Mini Efteling is het daar niet mee eens: het sprookje van Vogel Rok is een bestaand sprookje, en noch het beschermde logo, noch de ontwerptekeningen van Ton van de Ven voor de attractie, zijn overgenomen voor de folder. Ook was men onder de indruk dat niet elke folder ter goedkeuring voorgelegd hoefde te worden. Desalniettemin zal de Mini Efteling eerstdaags alle folders uit alle regionale VVV-kantoren laten weghalen. Sindsdien zijn de contacten tussen de Mini Efteling en de Efteling sterk verminderd.

In 2000 wordt Tovulon, een externe feestartikelen-winkel bij het parkje geopend. Buiten, waar voorheen wat gammele sprookjes waren nagebouwd, wordt een groot doolhof gebouwd. In 2000 worden de bezoekersaantallen op zo'n 20.000 bezoekers geschat.

Tijdelijke sluiting door nieuwe brandeisen

Henny Huisman opent de Sprookjestuin

In augustus 2002 sluit de Mini Efteling wegens het niet kunnen voldoen aan de brandeisen die na het nieuwjaarsdrama in Volendam zijn aangescherpt. Het pand beschikt niet over voldoende nooduitgangen, noodverlichting, brandblussers en er moet een brandtrap geplaatst worden. Het park heeft niet het geld in kas om aan alle eisen te voldoen. Er wordt veel media-aandacht gegeven aan de sluiting en er worden speciale evenementen georganiseerd om geld op te halen. Met een bedrag van € 6.000 kan het park weer openen in 2004. Er worden geen nieuwe attracties aan het aanbod toegevoegd maar attracties worden onderhouden. In deze jaren is tiener Bas van Rijsbergen vrijwilliger bij de Mini Efteling, die later Efteling-ontwerper zou worden.

2008-heden

Het jubileumboek

In 2008 begint men met de aanleg van een Sprookjestuin met een aantal schaalmodellen van Eftelingsprookjes. Hier wordt jaren aan gewerkt. Op 20 augustus 2013 wordt die geopend door Henny Huisman, waarna er een groot feest gegeven wordt.

In 2015 bestaat de Mini Efteling dertig jaar. Er is een groot feest en er verschijnt een jubileumboek: "Een uit de hand gelopen hobby. 30 jaar Mini Efteling".

Begin 2022 kwam het bericht dat de Mini Efteling haar laatste seizoen zou ingaan, omdat directeur Imre van Veldhoven inmiddels in Enschede woont en er geen opvolger gevonden kon worden. Vanwege de vele reacties werd uiteindelijk besloten dat het toch niet definitief zou sluiten; Imre stopte wel per 1 oktober en de Mini Efteling is voortaan niet meer jaarrond, maar alleen van april tot oktober geopend. Men hoopt op termijn alsnog goede opvolger(s) te vinden.

Externe links