De Levensbron gezien vanuit de Pagode
De Levensbron bij avond

De Levensbron was een door rotsblokken omgeven, geiserachtige fontein in het midden van de Brink, omringd door een bruin hekwerk. Hij werd gerealiseerd in het zomerseizoen van 2000. In oktober 2011 noemde directeur Bart de Boer op Twitter de fontein Bron der Fantasie, nadat deze na een maandenlang defect weer in werking werd gesteld. Vermoedelijk was dit de nieuwe naam toen de fontein in het hart van het Rijk der Fantasie kwam te liggen, waar een begin mee werd gemaakt met de bouw van Polles Keuken. De fontein werd verwijderd tijdens de bouw van Symbolica in januari 2016.

De bron wekte de indruk alsof er te midden van de berg rotsblokken vreemde glasachtige brokken steen vanuit het middelste van de aarde naar boven zijn gekomen. Volgens Ton van de Ven is de Levensbron de verbinding tussen die diepe spelonken van de aarde en het oppervlak. De fontein zou op die manier ook het centrum van het park voor moeten stellen. Bij het omhoog komen van de waterstralen zijn kenmerkende puf- en sisgeluiden te horen.

Geschiedenis

Waterstralen uit de Levensbron
Levensbron

Volgens Henny Knoet waren zijn plannen oorspronkelijk veel grootser. Waterpartijen zouden zich steeds vertakkend vanaf de bron moeten uitstrekken tot alle hoeken van het attractiepark. Hiermee had 's avonds een dagafsluiting opgevoerd kunnen worden, waarin vanaf de Promenade de waterpartijen zouden oplichten en bewegen, terwijl er gefluister en muziek te horen zou zijn. Deze effecten zouden dan vanuit de centrale Levensbron zich verspreiden over het park. Getwinkel zou uitmonden in een magistraal muziekstuk, waarbij de grond rondom de Levensbron zou trillen "alsof er een vulkaanuitbarsting stond te gebeuren". Deze voorstelling zat al verwerkt in Knoets landscaping van de Promenade, maar budgettaire beperkingen leidden tot het schrappen van grote delen van het concept.[1]

Het computergestuurde fonteinsysteem werd geleverd door Oase Pumps USA. In verschillende Efteling-publicaties uit 2000 is te lezen dat het functioneren van de bron afhankelijk is van het weer. Hoe minder wind, hoe hoger de bron zou spuiten. Het lijkt er echter op dat een dergelijke functie nooit heeft gewerkt: al vanaf het openingsjaar waait er regelmatig een grote hoeveelheid water uit de Levensbron uit over de Brink. Ook beloofde misteffecten zijn nooit in werking getreden.

De Levensbron op de Brink

Aanvankelijk was het de bedoeling om de bron te programmeren op de oude Pardoes Promenade-muziek van René Merkelbach. In een interview uit 2003 zegt Merkelbach hierover: "Stel je voor: op orkestklappen, paukslagen, en opkomende bekkens reageert de bron, soms heel heftig en soms heel subtiel. Het zou super zijn als dit ooit nog mocht gaan gebeuren."[2]

Entertainment

Zicht op de Levensbron vanaf de Spiegellaan

De bron heeft verschillende keren een rol gespeeld bij entertainment op de Brink. In de openingsact van 2002 werd de waterpartij 'de bron van alle sprookjes' genoemd. In de Winter Efteling 2006-2007 speelde de fontein een meer indirecte rol, toen er boven de Levensbron een groot podium werd gebouwd, voor een voorstelling met Vrouw Holle in de hoofdrol.


  1. Eftelist: 'Uit de gesprekken met Henny Knoet', 8 oktober 2013.
  2. Het Wonderlijke WC Web: Pardoes Promenade en de Brink - Maestro, muziek!