Voorblad van de Efteling Knipselkrant uit 1979 met een artikel over de Unicef-manifestatie

De Efteling Knipselkrant was een vanaf de jaren zeventig maandelijks intern uitgegeven document met daarin al het nieuws over de Efteling, haar concurrentie en toerisme in het algemeen, al dan niet uitgeknipt uit de (inter-)nationale en lokale media, zowel radio, televisie als gedrukte pers.

Knipselkranten worden door bedrijven en instellingen samengesteld om voor hun organisatie relevant nieuws te verzamelen in allerhande media en te verspreiden onder medewerkers die hier belang bij hebben. Er zijn professionele knipseldiensten die op basis van een gegeven onderwerp alle edities van nieuwspublicaties kunnen bijhouden, daar matchende artikelen uitknippen en periodiek gebundeld aanleveren in een "knipselkrant". De Efteling heeft jarenlang deze uitgaves laten verzorgen door de ‘Antal Persknipseldienst’ te Den Haag, maar in de jaren tachtig werd dit overgenomen door Eftelings eigen marketing- en communicatieafdeling met een interne Knipseldienst die zelf de media afspeurde en de uitgaves ook voorzag van interne mededelingen.

Door Antal in 1978 uit De Stem geknipt artikel over de 25 miljoenste bezoeker

De Knipselkranten werden voornamelijk onder kantoorpersoneel verspreid, bijvoorbeeld voor medewerkers die zich met nieuwigheden bezighielden en geacht werden op de hoogte te zijn van ontwikkelingen in de branche. Daarnaast had de Knipseldienst een belangrijke functie als archief, waar tegenwoordig nog steeds gebruik van wordt gemaakt voor het opzoeken van informatie over bijvoorbeeld historische gebeurtenissen.

Kopieën van hele jaargangen van de Knipseldienst werden cadeaugegeven aan de Efteling Fanclub van Jeroen Verheij en Sebastiaan Smits, die later belandden bij het Groot Efteling Genootschap van Erwin Taets en weer later verspreid werden onder verschillende fans en verzamelaars.