De Vliegende Hollander
Albumhoes
muziek van de Efteling
Uitgebracht 27 mrt 2023
Genre attractiesoundtrack
Duur 26:11
Muziekalbums

De Vliegende Hollander is een compact muziekalbum ("EP") van acht tracks en een bonustrack met de muziek en geluidseffecten van De Vliegende Hollander. Het werd door de Efteling uitgebracht op streamingdiensten op 27 maart 2023, enkele dagen voor de heropening van de attractie na een renovatie. Bij die renovatie werd de encounter-scène opgewaardeerd, en het album werd gepubliceerd om de heropening van de vernieuwde attractie letterlijk en figuurlijk luister bij te zetten.

Het album past in een reeks attractie/themagebied-EP's die de Efteling sinds 2022 uitbracht: Wereld van Sindbad, Nest!, Spookslot en Droomvlucht.

Al in 2008 werd een cd uitgegeven toegewijd aan de attractie, bijgesloten bij het boek De Vliegende Hollander: Hoe een sage tot leven kwam..., met daarop zes tracks (drie daarvan staan ook op Betoverende Efteling Melodieën (2012)). Op dit album wordt deze muziek opnieuw uitgegeven, geremasterd door René Merkelbach, wat voor betere kwaliteit zorgt. Ook heeft deze EP twee niet eerder gepubliceerde muziekstukken.

De soundtrack van Drinkerij Oeverloos in de wachtrij (track 5) is nu voor het eerst te horen, inclusief daarin opgenomen geluiden van drinkgelag. Ook nieuw is de synthesisertrack Behouden Terugvaart (track 8), die klinkt als de boten weer terugkeren in het attractiegebouw en die pas kort na opening in de attractie verscheen en daarom vermoedelijk niet op de eerdere cd opgenomen was. Op de eerdere cd's staat wel een korte track die ook Behouden Terugvaart heet, maar dat is daar slechts een fragment van het pleinthema met soundeffects.

De overige muziek stond wel al op de cd uit 2008, waarbij track 2 van de cd op dit album gesplitst is in track 2, 3 en 4. Het gesproken gedicht van track 2 is overigens niet in de attractie te horen, alleen te lezen. Het pleinthema is, in tegenstelling tot eerdere uitgaven, nu op deze EP zonder toegevoegde geluidseffecten te horen.

Tot slot is er nog een bonustrack toegevoegd: de uitroep en manische lach van Willem van der Decken (stem van Henny Knoet). Deze bonustrack bevindt zich aan het eind van de tracklist, wat enigszins vreemd overkomt omdat de overige tracks te beluisteren zijn op volgorde waarin je de attractie beleeft - eigenlijk zou je deze dus na track 7 verwachten.

De Vliegende Hollander - EP
Nr. Titel Duur
1. "Plein voor de Stadswal" (Efteling & De Vliegende Hollander) 3:50
2. "Gedicht De vliegende Hollander" (Efteling & De Vliegende Hollander) 0:57
3. "Huize Willem van der Decken" (Efteling & De Vliegende Hollander & Catharina van der Decken) 3:45
4. "Geheime Smokkelgang" (Efteling & De Vliegende Hollander & Catharina van der Decken) 3:46
5. "Drinkerij Oeverloos" (Efteling & De Vliegende Hollander) 3:51
6. "Vredige Binnenhaven" (Efteling & De Vliegende Hollander) 3:51
7. "De Vaart buitengaats" (Efteling & De Vliegende Hollander) 2:04
8. "Behouden Terugvaart" (Efteling & De Vliegende Hollander) 3:49
9. "Willem's Verwensing" (Efteling & De Vliegende Hollander & Willem van der Decken) 0:18
26:11