Do is Assepoester

Assepoester is een musicalproductie van Efteling Theaterproducties en V&V Entertainment naar het klassieke sprookje, die van 14 november 2007 tot 24 maart 2008 in het Efteling Theater gespeeld werd.

In aanloop naar de musical zond de TROS in de herfst van 2007 de tv-serie Van Assepoester tot Prinses uit.

Plot

Het plot van de musical wijkt niet af van dat van het sprookje van Charles Perrault.

De musical gaat over Assepoester, die door haar slechte stiefmoeder en twee stiefzusters wordt uitgebuit. Dankzij een goede fee die haar betovert kan zij naar het koninklijk bal, waar ze de prins ontmoet en met hem danst. De betovering wordt echter om middernacht verbroken en het enige dat de prins nog van haar heeft is haar glazen muiltje. Hij gaat door stad en land op zoek naar degene die de schoen past en uiteindelijk komt hij zo bij Assepoester uit; samen leven ze nog lang en gelukkig.

Rodgers en Hammerstein

Fragment uit de film met Julie Andrews

De musical is geen origineel product maar gebaseerd op de musical-voor-tv Cinderella uit 1957 met Julie Andrews in de hoofdrol. Cinderella werd geschreven door Rodgers en Hammerstein, het duo dat ook bekend is van The Sound of Music. De tv-musical werd later ook uitgebracht op Broadway. Voor de Eftelingse versie werden de opbouw en de muziek gehandhaafd, maar uiteraard werd de show vertaald naar het Nederlands, door Ivo de Wijs.

Aanvankelijk voerde de Efteling ook de naam Cinderella voor de musical, om de grootsheid en internationale allure te benadrukken, maar later werd toch geconstateerd dat de Engelse naam niet genoeg bekendheid heeft onder het publiek en werd er gekozen voor Assepoester, of voluit: "Rodgers & Hammerstein's Assepoester, gebaseerd op de musical Cinderella".

Cast en crew

Cast van Assepoester

De cast bestond onder andere uit Do van Hulst als Assepoester, Loeki Knol als Goede Fee, Esther Roord als Stiefmoeder en Marike Folles en Britt Lenting spelen de rollen van de gemene stiefzusjes. Koen Crucke is Koning Maximiliaan, Melise de Winter de koningin en Jaap Strijker hun zoon, de prins. De hofmaarschalk wordt gespeeld door Barend van Zon. In totaal zijn er 23 castleden.

De voorstelling werd begeleid door een live orkest.

Assepoester is een productie van Efteling Theater Producties, Albert Verlinde en Roel Vente. De regie is in handen van John Yost.

Vervolg

Na het einde van de speelperiode in de Efteling, waarbij 90.000 bezoekers de show gezien hebben, verhuisde de musical naar de Stadsschouwburg in Antwerpen.

Ook buiten het theater kreeg de musical een vervolg. Nog tijdens de looptijd van de voorstelling werd in het Efteling Hotel de Assepoestersuite geopend. In 2009 werd Assepoester toegevoegd aan het Sprookjesbos.