Boodschap 73x73.png

Dit artikel gaat over het wandelgebied in de Efteling. Voor het sport- en wandelpark van voor de opening van het Sprookjesbos, zie R.K. Sport- en Wandelpark.

Wandelpark aangegeven op de plattegrond van de Automatische Informateur

In de beginjaren bestond de Efteling voornamelijk uit wandelbos (ook wel wandelpark). Centraal in het park lag een grote hoeveelheid zand- en bospaadjes, met trapjes en bruggetjes, de bezoeker voerende langs bosschages, grasvelden, kanalen en picknickvelden. Enkele van deze routes dateren al van voor de oorlog, maar de meeste zijn aangelegd als onderdeel van het parkontwerp van L.A. Heijdelberger en A.J. Markvoort uit 1950.

Deze wandelroutes zijn rond het begin van de jaren tachtig verdwenen, toen het natuurpark transformeerde naar een attractiepark en veel hoofdroutes geasfalteerd werden. Overigens volgen ook de huidige paden op een aantal plaatsen wel nog de aloude routes, bijvoorbeeld de Spiegellaan of Wandelroute Ruigrijk.

Men zou kunnen stellen dat momenteel alleen het Heksenpad nog de ervaring van het voormalige wandelbos biedt, al zijn de bomen intussen natuurlijk heel wat gegroeid.