De burggraaf, zijn dochter nasnellend

De Vierde Burggraaf van Capelle van Kaatsheuvel ‎is een figuur uit het Spookslot die in de catacomben van het slot zijn laatste sprookje, zijn dochter nasnelt. Volgens het verhaal dat in de wachtrij wordt verteld woont hij in 'dit kasteel' - het Spookslot. Er is te horen bij de Oosterse Geest in de wachtrij van de attractie:

Hij verzamelde sprookjes en sagen van over de hele wereld én... bedreef de magie. Hij kon bloemen laten zingen en muren laten dansen. Er was maar één plaag in zijn leven: de boze heks Visculamia. Die leefde achter slot en grendel in het nabijgelegen Druinen. Zij wilde hem zijn sprookjes afnemen.

De burggraaf is door een vloek van de heks getroffen en zal vooralsnog geen rust vinden. Volgens het verhaal zal de verwensing "nog jaren" duren, maar op een moment in de toekomst door de "zang der bloemen" verbroken worden.

Uit de naam van de graaf kunnen we aflezen dat hij heer was over Kaatsheuvel en Capelle, twee dorpen die ook in de werkelijke wereld nabij gelegen zijn, ten noorden van het slot.