Esmeralda in de hoofdshow van het Spookslot

Esmeralda was de onfortuinlijke dochter van de vierde burggraaf van Capelle van Kaatsheuvel, uit het verhaal dat in het Spookslot verteld werd. De boze heks Visculamia sprak een vloek uit over de graaf, die eeuwig zou moeten zoeken naar zijn 'laatste sprookje': dochter Esmeralda.

In de catacomben van de hoofdshow van het Spookslot zagen we de graaf dan ook tevergeefs achter Esmeralda aansnellen, een element dat bekend staat als de Geestencarrousel. Door gebruik te maken van de Pepper's Ghost-techniek waren graaf en dochter halftransparant.

PVELLA INNOCENTA

Esmeralda, oplichtend in 1985
De dekplaat van de tombe

"PVELLA INNOCENTA" stond in steen - of liever gezegd piepschuim - gebeiteld bij het graf waar Esmeralda tijdens de hoofdshow in het Spookslot een aantal maal half uitkroop. De tekst is Latijn en betekent 'onschuldig meisje', wat natuurlijk slaat op deze arme, verdoemde dochter van de Burggraaf.

Op de grafsteen was verder te lezen dat ze leefde van MCCC - MCCVI. De oplettende lezer ziet gelijk dat dit van 1300 tot 1206 geweest is. Ergo ofwel ze heeft achteruit geleefd, ofwel ze leefde niet in de middeleeuwen maar in de dertiende eeuw voor Christus.

Esmeralda in de eerste jaren

Voor de uitbeelding van één van de Esmeralda's in de Geestencarrousel en het lijk in het graf werd in de latere jaren dezelfde kop gebruikt. Deze werd ook nog eens hergebruikt voor de heks Visculamia, rechts in de hoofdshow.

Details aan masker, haar en kleding van Esmeralda zijn in de loop der jaren veranderd. De laatste jaren droeg ze een pareldiadeem.