Ton Merkx
Ton Merkx in 2014
Merkx in 2014
Volledige naam Antoni N. J. Merkx
Geboren 1958
In dienst 1983
Uit dienst 1995
Beroep Technicus
Personen

Antoni N. J. (Ton) Merkx (1958) werkte bij de Efteling van januari 1983 tot november 1995 als werktuigbouwkundige en hoofd van de Technische Dienst.

Merkx voltooide zijn MULO-opleiding en de MTS en vervolgens de HTS Werktuigbouwkunde. Toen hij in 1982 uit militaire dienst kwam, verkeerde de economie op een dieptepunt en was er voor hem geen baan.[1]

Bij mijn zwager thuis hadden ze een kleine machinefabriek en ze zochten iemand voor tijdelijk tekenwerk. Ik begon meteen in januari 1983 en moest tot mijn verbazing naar de Efteling. Daar stond onder in het Spookslot een prototype van de poppen in de Fata Morgana, die toen nog gebouwd moest worden. Er stond een houten tekentafel met parallelarm en daarop heb ik die mechanische pop helemaal uitgetekend.

Hij werd bij de Efteling aangenomen als werktuigbouwkundig constructeur en werkte in die functie aan het onderhoud van attracties. Zijn eerste werkplek werd (vanwege chronisch ruimtegebrek vanwege alle ontwikkelingen in het park in die tijd) onderin het Spookslot. Merkx hielp mee aan de ontwikkeling van de animatronics in Fata Morgana, en werd één van de patentnemers[2] op het Nokkenschijvensysteem. Merkx hielp ook mee aan de ontwikkeling van de draaischijf en was de projectcoördinator van de Trollenkoning,[1] de Pagode en het Lavenlaar.[3] In oktober 1989 volgende hij Lex Lemmens op als Chef Technische Dienst toen die laatste Hoofd Park werd, en in 1995 was hij enkele maanden onderhoudsspecialist.[4]

Eind dat jaar vertrok hij naar het in aanbouw zijnde Movie World Germany waar hij de technische afdeling van het park opzette als operationeel directeur. Later vervulde hij de functie van onderhoudsmanager bij Walibi Holland. Hij werd begin 2014 genomineerd voor de titel Maintenance Manager van het jaar, een prijs van de Nederlandse Vereniging voor Doelmatig Onderhoud.[5]Tegenwoordig is Merkx werkzaam voor de Legoland-parken.

  1. 1,0 1,1 'Tekenen aan pretparkattracties als de Trollenkoning en de Goliath ', TW Technisch Weekblad, 2013
  2. WWCW, Fata Morganarubriek
  3. Openbaar LinkedIn-profiel Ton Merkx, geraadpleegd op 11-02-2014
  4. 'Oog in Oog met Ton Merkx', Efteldingen, juli 1995
  5. 'Onderhoudsmanager Walibi genomineerd voor titel', Omroep Flevoland, 13 januari 2014