Stella, Houdoe en poppenspeler

Stella en het ontwaakzand van Klaas Vaak was een kleinschalige show die van 21 april tot en met 14 mei 2017 tegen kinderbedtijd dagelijks twee maal werd opgevoerd onder de poort van het Poorthuys in het Efteling Bosrijk. De showtijden waren van 18:15 - 18:45 uur, en van 19:30 tot 20:00 uur, hoewel de show zelf slechts zo'n 15 minuten duurde. De show werd, net als enkele eerdere kleine en kortlopende shows in het park, bedacht en uitgevoerd door studenten van de NHTV Academy for Leisure en Fontys binnen het Efteling Academy-programma.

Compilatie van de show op YouTube-kanaal Eftelwesley

Plot

De show draait om Stella, een jonge zandkabouter van Klaas Vaak, die hogerop wil komen in de zandkabouterhiërarchie om zo Vaak ook daadwerkelijk te kunnen assisteren op zijn zandstrooitochten. Op een dag blijft ze (te) lang op om Klaas Vaak en uil Oehoe Houdoe de nachtelijke tocht te zien voorbereiden. Daarbij stoot ze een zak slaapzand om, over Klaas Vaak heen, die daarop in een diepe slaap valt.

Geen kinderdromen dus die nacht. Stella en Houdoe gaan op zoek naar ontwaakzand om Vaak weer wakker te maken. Een oud maar onleesbaar recept van Vaak helpt niet echt, maar Houdoe herinnert zich dat hanengekraai een essentieel component van het zand is. Samen met de kinderen in het publiek doen ze in een lied hanengekraai in allerlei talen na, waarna Stella dat opvangt in een zandzak. Het tweede ingrediënt is een paarse "Wakkerwortel", die middels het trappelen van kindervoeten ("zoals vogels dat doen met wormen") uit de grond is te krijgen. Het derde ingrediënt is een straal zonlicht. Hoewel het nacht is, komen Stella en Oehoe door het zingen van het liedje "Zonlicht in de Nacht" tot de conclusie dat de maan is als zonlicht in de nacht, en dus ook moet werken als derde ingrediënt. In de zandzak van Stella vormen de ingrediënten samen inderdaad ontwaakzand. Ze strooien het over Klaas Vaak die wakker wordt.

Gelukkig is Vaak niet boos, maar trots op de samenwerking van Stella en Houdoe. Stella krijgt haar eerste zandkabouterinsigne, en wordt opper-oehoeverzorgster. Vaak en Oehoe gaan alsnog op pad om dromen te bezorgen, en de uil en Stella, die het hele verhaal in retrospectief vertellen, sluiten af met een complete versie van "Zonlicht in de Nacht" in vier talen.

Uitvoering

Twee acteurs, een dame in zandkabouterkostuum en een handpopspeler met Oehoe Houdoe-pop, spelen de show bij een groot ingelijst tv-scherm waar ze middels wat eenvoudige trucjes mee interageren: ze "pakken" objecten als het recept uit het scherm (daarbij gebruik makend van trucjes als perslucht, timing en palmeren), en strooien "zand" in het scherm dat daar zichtbaar is als twinkels. Bij het slaaplied is de meezingtekst zichtbaar op het scherm.

Als één van de eerste Efteling-shows werd Stella en het ontwaakzand van Klaas Vaak ook voor een deel in het Engels opgevoerd, middels het "excuus" dat zandkabouter Stella haar Engels aan het oefenen is (en dus om de paar zinnen een korte samenvatting in het Engels geeft). Hiermee werd de show ook redelijk toegankelijk voor de internationale gast in de verblijfsaccommodatie.

Het slaapliedje uit de show verscheen enkele dagen voor de start van de productie al op het Efteling YouTube-kanaal.

Wetenswaardigheden

  • De naam Stella is vast niet willekeurig gekozen: stella is namelijk Latijn voor ster.
  • De handpop van Oehoe Houdoe en het kostuum van zijn speler zijn hergebruikt uit de Sprookjesmusical Klaas Vaak uit 2013.