Illustratie van Anton Pieck uit Sprookjes van Grimm (1942)

Sneeuwwitje en Rozerood is een sprookje over twee meisjes die bevriend raken met een beer. De beer gaat er op een dag vandoor om zijn schatten te beschermen tegen de dwergen. De meisjes helpen een dwerg in het bos, maar die wordt iedere keer kwaad op de meisjes. Als de dwerg een keer zo kwaad wordt dat hij de meisjes iets wil aandoen, komt de beer tevoorschijn om de meisjes te beschermen. De beer slaat de dwerg neer en gaat vervolgens met de meisjes mee. Zijn vacht valt af en daar staat opeens een man in goud gekleed. Hij beweert een prins te zijn die door de dwerg was betoverd en zijn schat had gestolen. Sneeuwwitje trouwt met de prins en Rozerood met zijn broer. Het sprookje komt uit de derde versie van Kinder- und Hausmärchen van de gebroeders Grimm uit 1837.

De boze dwerg door Anton Pieck (Sprookjes van Grimm)
Rozenwitje en -roodje samen met hun moeder in de tv-serie Sprookjes

Het sprookje komt niet in de Efteling voor, maar is wel opgenomen in Meer Sprookjes van de Efteling (2011). Onder de opmerkelijke naam 'Rozenroodje en Rozenwitje' is het de vijfde aflevering van seizoen 3 van de tv-serie Sprookjes.

Een betoverde prins komen we ook tegen in bijvoorbeeld "De kikkerkoning", een boosaardige dwerg in "Repelsteeltje". Het verhaal heeft overigens niets te maken met Sneeuwwitje, een sprookje dat zeer aanwezig is in de Efteling.