Raveleijn is de parkshow die vanaf 30 april 2013 in het openluchttheater Raveleijn te zien is. Na matige ontvangst van de vorige Raveleijnshow werd een nieuwe voorstelling bedacht in samenwerking met showpark Puy du Fou, waarin veel actie en effecten zijn opgenomen.

De show

Overzicht van de Raveleijnshow

Bij binnenkomst van de tribune is een enorm doek te zien dat voor de arena hangt met elaborate bedrukking, zodat er niets verraden wordt van wat men kan verwachten. Een voice-over van Arnoud Schellenberg verwelkomt de bezoekers.

Dan begint de show vrij onverwacht. Een man staat op uit het publiek en begint te vertellen dat zijn kinderen zijn vertrokken met een kaart. Het doek valt en het decor van de show is te zien. Een iets kleinere versie van de Magische Stadspoort, een toren en een vijvertje maken deel uit van de arena.

Een groep van vier 'kinderen', gespeeld door volwassen acteurs verschijnen en zijn ook op zoek naar hun broertje Joost. Halina verschijnt op de toren en vraagt hen door de poort te gaan, waarna ze veranderen in ruiters. Enkele ogenblikken later komen ze op paarden gezeten weer uit de poort gezet. Joost verschijnt ook als ruiter en vertelt dat hij al eerder door de poort was gegaan.

Olaf en zijn wachters verschijnen uit het water, Halina wordt gevangen genomen en verdwijnt. De kinderen moeten de wachters en Olaf bevechten. Er volgen gevechten op de toren en van bovenin de tribunes komen er meer wachters naar beneden zetten. Na een paar minuten stunts en special effects wordt Draconicon opgeroepen die vanachter de poort verschijnt.

De ruiters weten met hun magische krachten het beest te verslaan, Halina terug te halen en Olaf uit Raveleijn te verbannen, maar niet voordat zijn kleren zijn afgepakt. Olaf en zijn wachters moeten weer terug het water in zakken. De ruiters veranderen terug in kinderen en herenigen zich met hun vader.

Veranderingen ten opzichte van de vorige show

Na de niet te repareren flop van de eerste parkshow over Raveleijn is alles overboord gegooid en is men feitelijk opnieuw begonnen, uiteraard wel gegeven de context van het verhaal. Showpark Puy du Fou uit Frankrijk, die ook al overwogen was als partner voor de eerste show, werd nu wel ingeschakeld. Deze leverden een fiks aantal effecten uit voorraad: vergelijkbare stunts zijn ook te zien in hun eigen park. Ze zijn zonder meer spectaculair en indrukwekkend.

De show draait nu op de effecten en het verhaal wordt grotendeels gereduceerd tot een paar zinnen aan het begin, waardoor het zonder achtergrondkennis helemaal niet meer te begrijpen is. De Magische Stadspoort staat nu in de arena en dient om het effect van de equine transformatie te tonen en tegelijk om de Draconicon langer te verbergen voor het publiek. Dit maakt wel dat de logica van het themagebied vermindert: je komt eerst binnen door die poort, bevindt je in Raveleijn waarna je in de arena weer die poort ziet. Het feit dat de kinderen elk hun eigen kracht gebruiken, een kernmotief in het verhaal, komt in de show ook nauwelijks meer naar voren.

Showtickets

Tot december 2018 moest voor deze show, net als voor zijn voorganger, een gratis showticket gehaald worden, af te halen bij één van de drie ticketautomaten op het Ton van de Venplein. Vanaf eind 2018 werd het vrije inloop tot de plaatsen op zijn.

Lange storing en tijdelijke show

In het najaar van 2019 is er een tijdelijke show op het Ton van de Venplein

Vanaf augustus 2019 tot begin november van dat jaar was de show niet te zien; een hardnekkige storing aan draak Draconicon zorgde ervoor dat de voorstelling geen doorgang kon vinden. Ter vervanging werd na enkele weken een kleinschalige zwaardvechtshow op het Ton van de Venplein geprogrammeerd, uitgevoerd door de acteurs uit de grote show. Begin oktober werd dit showtje zelfs nog wat geüpgraded met een decor van tonnen en een tafel, alle ruiters en meer verhaal. Op 9 november ging de reguliere show weer van start met de draak, zij het dat het nog bijna twee maanden duurde voor die ook weer echt oprees uit de arenavloer.

Coronashows

Tijdens de Coronacrisis in 2020 werd er een aangepaste show opgevoerd. Na de heropening was Raveleijn aanvankelijk niet te zien, maar op 4 juli was de arena weer geopend. Aanvankelijk zonder reservering, maar vanaf 20 juli werd het Boarding Pass-systeem ingezet om chaotische en onveilige toestanden bij het betreden tegen te gaan.

Op basis van een aantal van de bestaande elementen is een nieuwe show samengesteld die slechts 11 minuten duurt. Dit is een “prequel” waarin de vijf helden voor het eerst in de stad Raveleijn komen en door Halina getraind worden voor een mogelijk toekomstige strijd. Er staat dus niks op het spel. De gebruikte elementen zijn de raven en ibissen, stunts op de paarden en naar beneden zakkende tegenstanders die zwaardvechten oefenen. Iedere held krijgt zijn of haar eigen wapen uitgereikt en die wordt kort gedemonstreerd. Schitterend door afwezigheid is de Draconicon.

Door René Merkelbach werd nieuwe muziek gecomponeerd voor dit showtje. Pim Pasmans sprak de stemmen van Thomas en Joost hiervoor in.

Ook in 2021 was er weer een 'budget' coronaversie van de show; dit keer wél met gebruik van de grote animatronic van Draconicon. De show leek verder op die van 2020, maar met meer en herschreven dialogen. Raveleijn opende dit jaar op 1 juni, met maximaal 250 kijkers per keer op de tribunes. In de arena waren kleine verbeteringen doorgevoerd. Zo zijn de grote hangende speakersets aan het decor verstopt in houten kisten.