Princess-spandoek aan de Pagode

Huishoudelijke artikelenfabrikant Princess heeft van 2005 tot en met 2009 in het weekend voor de opening van het nieuwe seizoen een Princess-dag georganiseerd, waarbij de Efteling exclusief afgehuurd was voor degenen die in de actieperiode daarvoor een Princess-apparaat kochten.

Het bedrijf Princess maakte huishoudelijke apparaten en werd in 1994 opgericht door Aad Ouborg. Ouborg en zijn bedrijf stonden bekend om hun eigenzinnige marketing, met weinig adverteren maar opvallen met stunts, bekende Nederlanders en grote events.[1] De Princess-dag in de Efteling past in die aanpak.

Princess-spelshow op de Brink

Toen er nog sprake was van een wintersluiting was de Efteling gedurende februari en maart gesloten, om op of rond 1 april weer te openen. De Princess-dag vond plaats in het weekend daarvóór, dus het laatste weekend van maart. Het was daarmee een uitgelezen kans voor nieuwsgierige aagjes onder de Eftelingliefhebbers om al een week eerder te zien welke vernieuwingen tijdens de sluitingsperiode tot stand waren gekomen. Menig liefhebber kocht dan ook, soms tegen wil en dank, elk jaar weer een nieuw Princess-apparaat.

Naast het exclusief openstellen van het park zorgde Princess dat de dag niet ongemerkt voorbij ging, en was er dus sprake van diverse Princess-aankleding zoals spandoeken, maar enkele jaren lang ook het plaatsen van Princess-apparatuur in de huisjes van het Sprookjesbos. Ook was er een eigen entertainmentprogramma.[2][3]

Sinds de Efteling jaarrond open is, is aan het fenomeen een einde gekomen. Het bedrijf zelf werd het jaar daarop door Ouborg verkocht.

Groothandel Makro organiseerde voor haar klanten tussen 2002 en 2008 een vergelijkbaar exclusief weekend, maar dan in de herfst, in het eerste weekend nadat het seizoen voor reguliere gasten was beëindigd.

Verwijzingen
  1. KLM Holland Herald, april 2019
  2. Eftelist: Carnaval Festival Weekend 19 en 20 Maart open , pellenaars, 19 maart 2005
  3. Eftelist: Punten-TR 26-03-2006 , 26 maart 2006.