Boodschap 73x73.png

Niet te verwarren met Anton Pieck Parade, een optocht in 1995 rondom de Speeltuin


De Pieck Parade waggelt over het Anton Pieckplein

De Pieck Parade (ook bekend als Ganzenfanfare en Ganzenparade) is een entertainmentact waarbij zo'n tien ganzen vrolijk achter twee muziekspelende clowns door het park waggelen. De act wordt hoog gewaardeerd door bezoekers, die vaak erg onder de indruk zijn van dit dierlijk schouwspel.

Twee muzikanten, één met drums en fluitje, de ander met xylofoon, lopen voor en achter de ganzen, zodat de ganzen weten waar ze naartoe moeten lopen.

De act was al een bestaand concept. Sinds 1999 reisden Marco (Marc Picar) en Alberto (Albert Cornelissen) ermee rond.[1] In de zomer van 2003 werden ze gevraagd te komen spelen in de Efteling. Ze waren daar in de weekenden en vakantiedagen te zien.[2] Sinds 2004 wordt de act verzorgd door Alberto samen met Tatjana Maschkow.[3]

De ganzen verblijven sinds 2009 overdag op het kale terrein naast het Lavenlaar, nadat hun rustplekje tussen 2003 en 2008 op het verlaten terrein van Ingang West was. Daar worden ze 's morgens in een caravan heen gebracht, getrokken door de rode brandweerwagen of personenauto van het duo. Dat wil zeggen, de ganzen die zin hebben worden naar het park gebracht; deelname is voor de ganzen niet verplicht.

Meestal lopen de ganzen een vaste route door het park, die in de loop der tijd wat veranderde. Eerst begon en eindigde de tocht op het Ton van de Venplein, vlak bij hun rustplaats. Rond 2011 liep de route vanaf het Anton Pieckplein over de Dubbele Laan naar het Carnaval Festivalplein en vice versa. Tegenwoordig lopen de ganzen en hun begeleiding van het Pieckplein naar het Witte Paardplein, en dan via de Dubbele Laan weer terug.

Beide varianten zijn ook extern in te huren voor feesten en partijen. In 2008 traden de ganzen zelfs aan bij een begrafenis in Apeldoorn; een foto daarvan won de prijs voor Gelderse nieuwsfoto van het Jaar.[4][5]

In 2006 speelden de ganzen een (hoofd)rol in de aflevering Het Ganzenhoedstertje uit de televisieserie Sprookjes. Sinds 2007 is de act in miniatuur vereeuwigd in het Diorama.

Toulouse-gans

De ganzen zijn Toulouse-ganzen, een soort die bekend staat om zijn statige gestalte en tred, en die rustig en niet territoriaal is. Dit soort ganzen werd vroeger veel gebruikt voor de kweek van foie gras.

  1. Website van de Ganzenfanfare van Picar Productions
  2. Ganzenfanfare marcheert door Efteling, ongedateerd krantenartikel
  3. 'Gakkend en waggelend door de Efteling', Algemeen Dagblad, 8 juli 2004
  4. 'Foto van wonderlijke begrafenis wint Gelderse fotoprijs 2008', De Gelderlander, 18 maart 2009
  5. Faccebookpagina van de Ganzenfanfare van Albert en Tatjana