Max (links) en Moritz, de Efteling-versie

Max en Moritz (Max en Maurits in het Nederlands) zijn twee kwajongens uit een bekend Duits beeldgedicht uit 1865, geschreven en getekend door Wilhelm Busch. Voor meer achtergrond over het verhaal, zie Max & Moritz: Het verhaal.

Zoals getekend door Busch

Dit beeldgedicht vormde voor de Efteling de basis voor het thema van de attractie Max & Moritz die naar de hoofdpersonen genoemd is. Efteling-ontwerper Robert-Jaap Jansen vond de personages van Busch wat vlak en besloot van Max een boertiger type te maken, met slonziger kleding en op klompen, en Moritz meer een dandy met een verzorgd uiterlijk. Ze zijn op dit vlak elkaars tegenpolen maar kunnen elkaar ook helpen. Volgens Jansen lijken ze wat dat betreft, maar overigens ook qua uiterlijk, wel op De Dikke en de Dunne (Oliver Hardy & Stan Laurel, een wereldberoemd Amerikaans komisch duo uit de eerste helft van de twintigste eeuw).

Zijn collega Jeroen Verheij werkte de personages uit, op een manier die primair veel overeenkomsten vertoont met de illustraties van Busch maar hier en daar iets aangezet of uitgewerkt is. Op basis van de bestaande tekeningen kreeg Max een rood/blauw kleurenschema en Moritz groen/oranje, wat je ook terugziet in de attractie.

In de wachtrij zie je stille sporen van hun aanwezigheid, voornamelijk middels bekladdingen. In een schimmenspel op het stationsgebouw zijn ze te zien en te horen (de stemmen van beiden zijn ingesproken door Nola Klop). In het station zelf, de werkplaats van hun moeder, zijn ze present als animatronics. Van Max is nog een tweede figuur aanwezig die je tegenkomt als je in de Moritz-trein voor de eerste keer bij het station terugkeert.

Max en Moritz op het dak van Frau Boltes Küche

Ook zijn ze uitgebeeld als een muurschildering bij Oompje Gijs, direct afgeleid van een illustratie van Busch, en ze zijn als animatronics te zien op het dak van horecapunt Frau Boltes Küche waar ze in de schoorsteen aan het hengelen zijn. Op en rond Bäckerei Krümel zie je sporen van hun eerdere aanwezigheid, zoals het touw en de ladder waarmee ze naar binnen klommen, meelhandjes en heel opvallend, de gebakken broodmannetjes waar ze zich conform het verhaal uit hebben gegeten.

Vanaf Zomer Efteling 2022 is de tweeling ook van de partij als onderdeel van het bredere entertainment op het Max & Moritz Plein, naast de andere personages Frau Schmetterling en bakker Krümel. Ze rijden rond in een zelfgebouwd "vliegmachientje", een voertuig dat ze zelf in elkaar geknutseld hebben in dezelfde stijl als de achtbaankarretjes. Ze worden gespeeld door oudere mannen en brabbelen wat in het Nederlands en Duits, en maken herrie met instrumenten als een ratel.